Important

NATIONAL | Poliția română pregătește arme cu electroșocuri pentru protestatari

Poliţiştii români ar putea avea dreptul să folosească, în premieră, dispozitivele cu electroșocuri, așa-numitele tasere. Propunerea apare într-un proiect al Guvernului, iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit notei de fundamentare, armele cu electroșocuri ar urma să fie folosite pentru împiedicarea sau neutralizarea  acţiunilor violente ale persoanei, în condițiile în care “utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau dacă persoana intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.”

Inițiativa este dezbătută în procedură de urgență în Parlament și a fost deja adoptată tacit de Senat, în prezent aflându-se în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Folosirea dispozitivelor cu șocuri electrice a fost criticată de către Consiliul Europei într-un raport din 2010, pe motiv că pot provoca o durere intensă și că utilizarea lor poate fi abuzivă. Cu toate acestea, taserele sunt folosite, cu anumite restricții și condiționări, în țări importante din UE (Germania, Franța sau Marea Britanie), precum și în Statele Unite ale Americii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!