Important

NATIONAL | “Milițieni și coafeze” angajați pe post de specialiști. Anchetă la Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că 15% dintre posturile din minister şi din instituţiile subordonate urmează să fie reduse. Ministrul a mai transmis că la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au fost făcute sute de transferuri de la entităţi private, ajungându-se ca “miliţieni” şi coafeze să fie angajate ca specialişti.

“Suntem într-un proces de evaluare a întregului personal din Ministerul Agriculturii şi din instituţiile din subordine. În opinia noastră, cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar în total, la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, avem 14.239 de angajaţi. La AFIR au fost zeci şi sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi dintre angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea care trebuia desfăşurată. Am găsit şi coafeze şi tot felul de ‘specialişti’ angajaţi şi mulţi miliţieni, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate aceste detaşări au încetat de la 1 ianuarie 2020”, a declarat Adrian Oros, citat de Agerpres, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj Napoca.

Ministrul a mai apreciat că cel mai mare dezastru este la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), căci au fost primite cereri de despăgubiri pentru pagube produse peştilor în zone unde se cultiva rapiţă.

“Discuţia cu cormoranul nu a fost întâmplătoare, am primit spre plată, dar nu am semnat, documente de despăgubiri pentru pagube produse în piscicultură de cormorani. Legislaţia europeană permite despăgubiri, dar am constatat că cifrele sunt foarte mari. Suspicionăm că trebuiau să fie despăgubite doar anumite entităţi, cu sume foarte mari. Unii cereau despăgubiri pentru cantităţi de peşte, pierderi pe 2019, mai mari decât producţia vândută în ultimii cinci ani. E puţin probabil să ai o asemenea pierdere. E Corpul de control acolo şi verifică. Avem hărţi satelitare şi dovezi că unii beneficiari ai programelor de despăgubiri nu au avut peşte, pentru că nu au avut apă; ei cultivau rapiţă, orez şi raportau pierderi la peşte”, a declarat Oros.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page