Important

NATIONAL | Mihai Răzvan Ungureanu: Parcă reforma nu a început niciodată în Poliţie, mă voi implica personal

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a atenţionat pe reprezentanţii Poliţiei Române că se va implica personal în schimbările care trebuie efectuate în structura instituţiei, inclusiv în ceea ce priveşte selecţia şi promovarea cadrelor, deoarece are senzaţia că reforma nu a fost niciodată începută în acest domeniu.

Prezent la bilanţul activităţii Inspectoratului General al Poliţiei Române pe 2011, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a arătat că procesul de reformă nu presupune doar concedieri şi reorganizări de organigrame, ci profesionalizare şi introducerea unor standarde de calitate în activitate.

“Deseori la bilanţuri, în discursuri, amestecăm cifrele cu speranţele noastre. Cifrele uneori ascund, nu dezvăluie, şi ştiu că este confortabil să oferim parametri cantitativi, pentru că în felul acesta de multe ori dăm deoparte evaluarea calitativă. Observ în limbajul multora dintre cei care se referă la bilanţuri, mai ales în structurile ministerelor cu implicare majoră în siguranţa cetăţeanului, termeni care ameninţă să îşi piardă înţelesul: reformă, modernizare, redobândirea încrederii, recâştigarea imaginii. Ei au valoare în situaţia în care sunt susţinuţi de evidenţă. Nu pot să nu spun că ori de câte ori vorbim, de la an la an, de o nouă reformă în activitatea Poliţiei Române, încep să cred că ea nu a fost niciodată începută, că fiecare nou conducător, nou şef de departament, are o viziune proprie asupra înţelesului acestui termen şi îşi pierde legătura directă cu problemele reale, evitând să se refere la disfuncţionalităţi sau la problemele reale ale sistemului”, a spus Ungureanu.

El a arătat că nu ştie pe cine anume încântă faptul că Bucureştiul are statutul de “oraş aproape sigur” în statistici, deoarece oamenii de pe stradă nu au aceeaşi opinie.

“Puteţi fi convinşi că personal mă voi implica în schimbările pe care le veţi implementa în organizarea mai bună a activităţii dumneavoastră, în selecţia şi promovarea cadrelor, atât timp cât voi înţelege căror disfuncţionalităţi ele le răspund. Eu nu sunt adeptul, domnul ministru, al schimbării de dragul schimbării”, s-a adresat Ungureanu ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, şi reprezentanţilor Poliţiei Române.

Şeful Guvernului a mai transmis poliţiştilor că este nevoie să schimbe “faţa Poliţiei” dacă nu sunt mulţumiţi de propria imagine în rândul populaţiei, problemă generată inclusiv de imaginile cu poliţiştii aduşi în cătuşe în faţa organelor de cercetare penală, şi a atenţionat că aceia ca nu vor putea ţine pasul şi “alerga în ritmul impus de ministru”, considerând că pot rămâne pe post pe alte criterii decât cele profesionale, vor fi obligaţi să plece din sistem.

El a arătat că eticheta de poliţist corupt este uşor de aplicat şi foarte greu de îndepărtat, pledând însă în acelaşi timp şi pentru protejarea poliţiştilor agresaţi în timpul misiunii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page