InternationalStiri

NATIONAL | Înregistrarea unei proprietăţi noi: ce este de făcut şi cât costă?

Înregistrarea noii proprietăţi este unul dintre paşii cruciali pe care îi are de făcut un client de imobiliare. Indiferent dacă este vorba despre teren, apartament sau casă, despre construcţii noi sau vechi, orice nou proprietar trebuie să facă un drum la Oficiul de Cadastru şi Publicitate imobiliară. Acolo se face intabularea, alipirea, dezmembrarea, radierea ipotecii sau cererea de număr poştal. Costurile nu sunt copleşitoare, atât timp cât clienţii sunt dispuşi să aştepte până la o lună pentru obţinerea avizelor necesare. Cei care vor sau trebuie să se mişte mai repede de atât, trebuie să plătească de până la cinci ori mai mult.

Indiferent dacă este vorba despre case ori apartamente, intabularea funcţionează la fel. Totul incepe cu un drum la notar. In cazul proprietăţilor obţinute cu titlul de moştenire, precum şi în cazul celor câştigate prin sentinţe civile, taxa standard este de 120 de lei, plus 0,15% din valoarea locuinţei, iar timpul de avizare pentru intabulare este de 21 de zile. Dacă noul proprietar doreşte să urgenteze întregul demers, trebuie să achite o taxă suplimentară de 0,75% din valoarea proprietăţii. Cu alte cuvinte, la un apartamente de 50.000 de euro,  trebuie achitaţi 375 euro. Pentru cei care acceptă acest lucru, durata de avizare se reduce la 5 zile lucrătoare.

Pentru locuinţele achitate prin credit, este necesară o cerere de radiere a ipotecii

În cazul celor care au achitat locuinţa printr-un împrumut bancar şi tocmai au terminat de plătit ratele, clienţii trebuie să prezinte o cerere de radiere a ipotecii. Pentru ca acest lucru să fie aprobat, OCPI solicită o taxă de 60 de lei în regim normal, sau 300 de lei, în regim de urgenţă.

Înainte de depunerea dosarului, solicitanţii trebuie să studieze cu atenţie actele. În cazul în care observă neconcordanţe între numele scris în actul de proprietate şi actul de identitate, vor fi necesare copii ale următoarelor acte:

  • Certificatul de căsătorie (copie legalizată)
  • Sentinţa civilă de divorţ (dacă este cazul)

Similar, dacă există neconcordanţe între denumirea străzii din acte şi cea din realitate, este necesară o adeverinţă de la Asociaţia de Proprietari, din care să reiasă denumirea străzii. Şi în acest caz, durata de avizare este de 21 de zile lucrătoare.

Avize şi adeverinţe necesare construcţiilor noi: intabularea, adeverinţă de număr poştal şi scoaterea terenului din circuitul agricol

În cazul construcţiilor noi, intabularea costă 60 de lei, la care se adaugă 0,05% din valoarea de impozitare a construcţiei. Ca şi în cazurile anterioare, termenul de avizare este de 21 de zile. Tot pentru construcţiilor noi, este necesară o adeverinţă de număr poştal şi de scoatere a terenului din circuitul agricol, dacă respectiva locuinţă a fost ridicată pe un asemenea teren. Taxa percepută de OCPI este de 60 de lei în regim normal şi 300 de lei, în caz de urgenţă.

În cazul intabulării terenurilor, timpul standard de eliberare a avizului rămâne de 21 de zile, iar costul este de 120 de lei în regim normal. În cazul celor care au moştenit terenul sau l-au obţinut printr-o sentinţă civilă, se percepe o taxă suplimentară de 0,15% din valoarea terenului în regim normal, sau 0,75%, în regim de urgenţă. Taxe suplimentare mai pot apărea pentru solicitările de alipire sau dezmembrare, pentru care proprietarul va achita 60 de lei şi va obţine avizarea într-un termen de 10 zile lucrătoare. Pentru cei care vor să obţină mai repede avizarea de alipire sau dezmembrare, se poate înjumătăţi timpul de aşteptare, dacă se achită o taxă de urgenţă în valoarea de 300 de lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page