ImportantStiri

NATIONAL | Controlul rovinietei: In ce zone sunt amplasate cele 66 de camere video ale CNADNR. AMENZI până la 4.500 lei

Soferii care circula cu autoturismele pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei fara sa plateasca rovinieta sunt depistati, in principal, prin intermediul camerelor de supraveghere instalate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Din ianuarie, numarul punctelor fixe de control a ajuns la 66, insa zonele in care sunt instalate acestea n-au fost precizate de CNADNR.

Controlul se mai face, de asemenea, si prin intermediul unor puncte mobile sau cu ajutorul personalului autorizat in acest sens. Soferii care nu achita rovinieta sunt pasibili de amenzi ce ajung pana la 4500 de lei.

Tariful de utilizare (sau, pe scurt, rovinieta) ofera soferilor dreptul de a circula, pe o perioada de timp determinata, pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei. Persoanele care evita aceasta obligatie pot fi amendate de catre autoritatile statului, astfel ca, pentru a depista in trafic soferii care nu achita rovinieta, CNADNR amplaseaza constant, pe drumurile nationale, camere video de supraveghere.

Numai in decembrie si ianuarie au fost amplasate 33 de noi puncte fixe de control, in acest fel dublandu-se, practic, numarul camerelor video de supraveghere. Zonele in care au fost instalate noile camere video n-au fost specificate si, de aceea, AvocatNet.ro a solicitat CNADNR o lista cu amplasarea tuturor punctelor fixe prin care se controleaza, in momentul de fata, valabilitatea rovinietelor.

De asemenea, controlul rovinietelor se mai face si cu ajutorul a 14 camere video mobile, care sunt impartite intre cele sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri din subordinea CNADNR. Punctele mobile sunt amplasate, in general, pe sectoarele de drumuri nationale pe care nu exista puncte fixe de control.

“Ca regula generala, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizeaza pe sectoarele de drumuri nationale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existentei si valabilitatii rovinietei pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri nationale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se inregistreaza valori mai reduse ale traficului rutier, fara a exista o procedura prestabilita de amplasare (in functie de zona/drum/interval de timp)”, au precizat reprezentantii CNADNR pentru AvocatNet.ro.

Amenzile aplicabile soferilor care circula cu autovehicule in lipsa unei roviniete valabile sunt cuprinse intre 250 si 4500 de lei, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 15/2002 — actul normativ prin care este reglementat tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale.

Mai exact, cele mai mici amenzi se dau soferilor de autoturisme — intre 250 si 500 de lei –, la polul opus fiind amenzile pentru soferii vehiculelor de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone (cu minimum patru axe) — intre 3000 si 4500 de lei.

Lista-zonelor-in-care-sunt-amplasate-cele-66-de-puncte-fixe-pentru-controlul-rovinietei

Citiți continuarea articolului pe www.avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page