Diverse

Minoxidil ce este? Cum acționează?

Căderea părului este una dintre neplăcerile cu care se confruntă multe persoane, iar în cele mai multe situații acest proces nu poate fi prevenit, dat fiind că principala cauză este una genetică – alopecia androgenetică.

Afecțiunea este, de regulă, una progresivă și afectează atât bărbații, cât și femeile. Pentru această problemă s-a încercat identificarea unor tratamente eficiente și se pare că studiile au evoluat spre rezultate favorabile. Singurul tratament topic aprobat de FDA care s-a dovedit clinic că ar ajuta la creșterea și regenerarea părului este Minoxidil.

Ce este Minoxidil?

Minoxidil este o moleculă cu proprietăți vasodilatatoare și acționează  eficient în combaterea efectelor nedorite pe care le are alopecia androgenetică. Este un compus ce se aplică local și este bine tolerat de organism. Utilizat în primă instanță ca tratament hipertensiv, s-au strâns nenumărate dovezi că acest tratament topic are ca efect secundar creșterea părului pe întregul scalp, ajungând să fie astfel un tratament care luptă împotriva efectelor cauzate de alopecie.  Tratamentul cu minoxidil acționează diferit, dar are efecte asemanatoare ale celor cu Finasteride sau Saw Palmetto. Cele din urmă sunt DHT blocker eficiente, utilizate în întreaga lume de bărbați și femei.

Cum acționează Minoxidil?

Minoxidil este un vasodilatator, fiind astfel conceput în vederea dilatării vaselor de sânge și îmbunătățirii fluxului de sânge în anumite zone ale capului, acolo unde efectele alopeciei se arată cel mai puternic. Este vorba practic despre furnizarea către foliculii de păr a cât mai mult sânge bogat în oxigen. Aplicat direct pe scalp, acesta îmbunătățește densitatea părului prin faptul că duce la creșterea dimensiunii foliculilor, ceea ce se traduce prin creșterea unor fire de păr mai groase, mai puternice.

Deși există întrebări referitoare la eficiența aplicării de minoxidil pentru liniile de păr în retragere, nu există motive pentru care acesta să nu funcționeze și într-un astfel de caz. Foliculii de păr din linia părului nu sunt diferiți în mod substanțial față de foliculii de păr de pe scalp sau coroană, ceea ce face ca modul de acționare al acestui tratament să fie același și în cazul liniilor de păr în retragere.

Efecte secundare ale minoxidilului

Chiar dacă efectele secundare sunt întâlnite cu o frecvență extrem de scăzută, este bine să știi că printre acestea se regăsesc: iritațiile pe piele, dermatită de contact, hipertricoză sau, în cele mai puține cazuri, căderea părului. Eficiența tratamentului cu Minoxidil trebuie, cu toate acestea, recunoscută. Efectele sale încep să se vadă imediat, însă poate dura chiar până la câteva luni pentru ca rezultatele obținute să fie unele vizibile. Eficiența sa este dată mai ales de faptul că acționează dinamic creând mediul ideal de creștere a foliculilor de păr existenți.

Sursa de imagine:
engagestock / Shutterstock.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!