AdministratieImportantJudetSanatate

Ministrul Sănătății a ajuns în prima zi de scenariu roșu la Botoșani. „Dacă avem o creștere accentuată, se va face carantinarea acelei localități” – FOTO

La invitația lui senatorului PNL, Costel Șoptică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns, vineri seară în județ, unde s-a întâlnit cu prefectul Dan Nechifor și cu directorul DSP, Monica Adăscăliței. La finalul vizitei a avut loc o conferință de presă, în care ministrul Nelu Tătaru a adus câteva lămuriri cu privire la situația generată de criza COVID.

De altfel vizita sa are loc în contextul exploziei cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus, care a băgat municipiul Botoșani în scenariul roșu.

Printre subiectele abordate s-a regăsit și ipoteza carantinării generale pe care ministrul a eliminat-o din start. Oficialul a precizat la acest moment că Guvernul nu ia în calcul o reintrare în starea de urgență, însă se poate decide la nivel local o astfel de măsură, dacă situația o impune.

Nu se ia în calcul acest lucru. Am făcut abordarea locală. Fiecare comitet județean pentru situații de urgență își face o evaluare, primește o informare de la Direcția de Sănătate Publică în 24 de ore, evaluează evoluția pe 48 de ore și atunci iau deciziile. Dacă avem un număr și o creștere accentuată, se va face carantinarea acelei localități”, a precizat Nelu Tătaru.

După discuția cu autoritățile de la Botoșani, ministrul Nelu Tătaru a precizat că Spitalul municipal Dorohoi ar putea deveni unitate COVID.

„La Spitalul de boli infecțioase sunt 27 de surse de oxigen care pot fi la un moment dat folosite pentru extensie și operaționalizare de terapie intermediară. În acest moment avem la Spitalul Județean 10 paturi pentru terapie intensivă pentru infecții SARS-CoV-2 și 10 paturi pentru non Covid, cu posibilitate de extensie la nivelul Spitalului Dorohoi. În condițiile în care avem o creștere progresivă, accentuată sau exponențială, vom operaționaliza Spitalul din Dorohoi pentru infecții SARS-CoV-2, unde avem 15 paturi pe terapie intensivă”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

O altă problemă abordată a fost cea a medicamentului care ajută foarte mult la stabilizarea bolnavilor de COVID, Remdesivir. Ministrul Nelu Tătaru a declarat că este posibil ca luni să sosească şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie totalul să fie între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să se poată asigura o rezervă de şase luni.

„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni. Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”, a precizat ministrul Tătaru.

Oficialul a mai făcut declarații pe marginea alegerilor parlamentare care se apropie într-un context epidemiologic nu tocmai favorabil. Însă ministrul Sănătății nu crede că ar fi o problemă. Petrecerile de după victorii, însă, da.

„Nu știu dacă o zi de alegeri, 6 decembrie, este momentul care va decide cum va merge această pandemie și nu știu ce va fi în martie sau aprilie, unde vrem unii dintre noi să ducem aceste alegeri. Momentul votului este unul dintre cele mai securizate momente, la fel cum au fost și alegerile locale. Ce facem noi după vot, cât de tare ne bucurăm în seara de după, asta poate fi într-adevăr un pericol”, a spus ministrul Sănătății.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!