ImportantMeteo

METEO | Sezonul de toamnă, în plină “apocalipsă meteo”. Avertisment înfricoșător

Sezonul de toamnă. Am intrat din 23 septembrie în așa-numita toamnă astronomică, însă anotimpurile clasice au fost date peste cap în ultimii ani, iar viteza cu care avansează schimbările climatice avansează de la an la an.

Meteorologii anunță iminența unei “apocalipse climatice”. Nivelul oceanelor s-a aflat în continuă creștere, iar emisiile de dioxid de carbon au atins valori record, în această perioadă, conform studiului.

„Schimbările climatice sunt cauzate de noi și sunt tot mai accelerate, ceea ce ne înscrie pe un curs extrem de periculos”, spune profesorul de meteorologie Brian Hoskins, președintele Institutului Grantham de la Colegiul Imperial din Londra.

Mai multe regiuni ale țării vor fi lovite de ploi puternice, în următoarele săptămâni, potrivit prognozei meteo pentru luna octombrie ce a fost publicată de meteorologi.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

La sfârșitul lui septembrie, temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile sudice, sud-vestice şi centrale, iar la începutul lunii octombrie cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile nordice şi la munte.

Ce înseamnă toamna din punct de vedere astronomic

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page