Local

Lumea lui Eminescu prinde viață în realitatea virtuală

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a obținut o nouă finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este vorba de un proiect de peste 175 de mii de lei, din care fondurile asigurate de AFCN sunt de 150 de mii de lei, iar contribuția Memorialului Ipotești de peste 26 de mii de lei.

Proiectul, „Tabloul povestește”, presupune valorificarea colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în proprietatea Memorialului care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul socio-politic al României secolului XIX. Aceste tablouri în tuș vor fi digitalizate și augmentate. Pentru fiecare grup tematic de tablouri, va fi creat un cod QR. De asemenea, va fi realizat, de către elevii liceelor de artă în cadrul unei tabere de pictură la Ipotești, un film de animație care să prezinte momentele biografice ilustrate de Spiru Vergulescu și elemente din realitățile socio-politice ale epocii.

„Echipa de la Memorialul Ipotești, condusă de doamna manager Ala Sainenco, este una dintre ele mai performante și inovative. Cu toții au înțeles importanța atragerii fondurilor nerambursabile pentru realizarea proiectelor culturale pe care le gândesc. Prin acest proiect datorită animațiilor, expoziția de bază de la Ipotești va căpăta noi straturi de semnificație”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, felicitându-i, totodată, pe cei implicați în proiect.

După implementarea proiectului, vizitatorii vor putea scana cu telefonul orice desen, iar pe ecran vor apărea straturi suplimentare de informație și elemente interactive: secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, contextualizate prin scene din peisajul cultural, social și politic din cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page