ImportantLocal

LOCAL | Zilele teatrului, aniversate și peste hotare

Teatrul „Mihai Eminescu” va marca 177 de ani de teatru cu o serie de manifestări care se vor desfășura sub genericul „Teatrul – un aliat al tuturor românilor din afara graniţelor”.

Evenimentele vor debuta pe 11 octombrie, la Soroca, unde actorii botoşăneni vor deschide Festivalul „Veniamin Apostol” cu spectacolul „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”. Pe 6 noiembrie actorii teatrului din Botoşani vor juca, la Cernăuți, piesa „Ivan Turbincă” .

Proiectul este realizat în parteneriat cu instituții de cultură din  Botoşani, Cernăuţi şi Soroca, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean, care a alocat peste 15.000 de lei în acest scop.

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani se află de peste un secol în circuitul artistic, un motiv în plus de sărbătoare pentru societatea botoșăneană, care este invitată să participe, în luna noiembrie, la ediția a IX- a a Zilelor Teatrului „Mihai Eminescu”. Sunt programate acțiuni dedicate celei mai reprezentative instituții de cultură din județul Botoșani: colocvii, lansări de carte, expoziții și bineînțeles, spectacole puse în scenă de actorii botoșăneni.

 

Acestea se vor desfășura în incinta Casei Tineretului, unde instituția își va desfășura activitatea până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii teatrului.

“Ne-am gândit ca la această ediție să extindem formatul, venind cu un proiect finanțat de Consiliul Județean Botoșani, prin care să fim prezenți la Soroca și la Cernăuți cu două spectacole, dar vom avea activități și la sediul nostru. În parteneriat cu Biblioteca Județeană Mihai Eminescu vom organiza o expoziție și o întâlnire cu oaspeți de la Universitatea de Artă de la Iași, cu critici de artă, vom avea lansări de carte, dar și un invitat deosebit vorbim de Teatrul “Masca” din București, al botoșăneanului Mihai Mălaimare, căruia îi vom conferi diploma de Prieten al teatrului. Vom acorda și titlul Societar de onoare unei colege actrițe care va ieși la pensie doar în acte, pentru că va rămâne pe scenă, vom organiza workshop-uri și vom prezenta spectacole pe gustul publicului.” a declarat Traian Apetrei, directorul teatrului Mihai Eminescu din Botoșani.

Evenimentele marchează 177 de ani de teatru în limba română la Botoşani şi 57 de ani de activitate a Teatrului „Mihai Eminescu” cu trupă proprie.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!