LOCAL | Zeci de firme sancționate de ITM Botoșani

În  cursul  lunii  iunie  2020, în  domeniul  Relaţii de Muncă au fost efectuate  controale la un număr de  72  angajatori, cu un număr de 8373 salariaţi din care 3853  femei. Au fost constatate 111 deficienţe, pentru care au fost dispuse 111 măsuri. Au fost  sanctionaţi  9  angajatori, au  fost  aplicate 15 sancţiuni, din care 6 avertismente şi 9 amenzi  în  valoare  totală de 86.000 lei.

Au fost  depistatate  3 persoane  desfăşurând  muncă  nedeclarată, fiind  aplicate 2  amenzi  în  valoare  de 60.000 lei.

Au mai fost aplicate sancţiuni pentru :

  • încălcarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă,
  • nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor în format electronic.

În  cursul  lunii  iunie 2020, în cadrul  domeniului  Securitate   şi  Sănătate  în  Muncă  s-au desfăşurat următoarele activităţi:

–  a fost efectuate  controale la un  număr de 82 agenţi economici, fiind constatate 212 neconformităţi  şi au  fost  dispuse 215 măsuri. Au fost aplicate 206 sancţiuni contravenţionale, din care 202 avertismente şi 3 amenzi în valoare totală de 28.000 lei.

–    un eveniment  a fost  comunicat  în  această   lună  de  către  angajatori  către ITM;

–    6 evenimente au fost cercetate de către angajator şi avizate de către ITM;

–    au fost înregistrate  5 persoane accidentate în accidente de muncă, toate soldate  cu  incapacitate  temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:

  • lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională;
  • neinstruirea lucrătorilor la angajare;
  • lipsa planul de prevenire şi protecţie;
  • neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;
  • angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;
  • angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

 

Valoarea   totală   a   amenzilor   aplicate  de  către   ITM,  în   cadrul  domeniilor Sănătate  şi  Securitate  în   Muncă  şi  Control  Relaţii  de  Muncă  în  cursul lunii iunie 2020 este de  114.000  lei.

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close