LOCAL | „Uniţi sub semnul culturii” – proiect realizat de echipa Colegiului Naţional „A.T. Laurian” – FOTO

Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani este recunoscut la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional pentru meritele deosebite în activitatea didactică, dar, mai cu seamă, în experienţa dobândită în derularea proiectelor.

De această dată, la rubrica „Succesul zilei” se încadrează proiectul educativ „Uniţi sub semnul culturii” prilejuit de anul omagial al Centenarului Marii Uniri, desfăşurat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Chişinău şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi  din aceeaşi localitate.

În perioada 19 – 20 aprilie 2018, echipa de proiect a Colegiului  Naţional „A.T.Laurian”, constituită din: prof. dr. Prăjinariu Mihaela, director al școlii, director adjunct, prof. Onofrei Ioan, pr. prof. Ţifrea Gabriel, inițiatorul proiectului, prof. Asandului Roxana, prof. Tanasă Gabriela, prof. Grunzac Talida, prof. Coromă Niculina, prof. Rîznic Cristina, prof. Corduneanu Geta, prof. Dediu Magda, prof. Herţanu Nicoleta s-a deplasat la Chişinău, pentru a desfăşura prima activitate propusă. Acestora li s-au alăturat câţiva elevi talentaţi, care au reuşit prin intermediul cântecului şi al portului popular să ajungă aproape de inimile spectatorilor care, cu ochii scăldaţi în lacrimi, au dat mână cu mână într-o horă străbună.

La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, după spusele doamnei director Daniela Vacarciuc, „în aer pluteşte vorba românească, iar cartea e la loc de cinste, omenia domină cugetele și oaspeţii sunt cele mai alese nume ale acestui pământ”. Sunt valori nepreţuite, care s-au confirmat pe toată durata şederii noastre la Chişinău . Am fost profund impresionați de ospitalitatea gazdelor noastre, de patriotismul care-i animă pe tinerii basarabeni și de patosul cu care vorbesc despre Unire.

Ştiind că orice carte e o fereastră deschisă către lumină şi fiind în preajma Zilei Internaţionale a Cărţii, laurienii au donat instituţiei partenere câteva sute de cărţi destinate ciclului liceal. Pe lângă acest dar, dna profesor de arte plastice Talida Grunzac a oferit liceului un tablou sugestiv intitulat „Poem”.

Bucuria noastră a fost dublată şi de faptul că, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” se află scris la loc de cinste următorul mesaj: „Aici se vorbeşte corect româneşte !” Într-adevăr, atât elevii cât şi profesorii au demonstrat în cadrul următoarei activităţi interactive intitulate „No hate!” că stăpânesc foarte bine limba română, că sunt deschişi, primitori, că pun o parte din sufletul lor în tot ceea ce fac şi că „cel care are inima curată se va simţi fericit.”

Prin intermediul discuţiilor cu profesorii Silvia Strătilă, Nina Şaptefraţi, reprezentanţii ASCOR –  pr. Viorel Cojocaru, slujitor al Bisericii Inimii Tăcute (Biserica pentru surdo-muţi), care ne-a urat „bun venit în cea mai de est parte a României”, Viorica Barişev, Ion Jalbă, Alina Braga, Gheorghe Ghironda – am aflat poveşti de viaţă intersante despre ce înseamnă să fii deportat în Siberia şi să nu renunţi la visurile tale, activităţile misionare desfășurate și pentru deţinuţii din penitenciare, faptele bune făcute la timpul potrivit pentru a prinde rod.

Sunt lecţii care izvorăsc din experienţe de viaţă, sunt oameni frumoşi, care în tot ceea ce fac îl pun pe Dumnezeu, sunt clipe care valorează cât o eternitate.

Acest proiect educațional se desfășoară sub tutela Inspectoratului Școlar Județean Botoșani iar deplasarea la Chișinău a fost posibilă cu sprijinului material oferit de către Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, preot paroh fiind părintele Fercal Petru.

Vizita de la Chișinău va continua în luna iunie cu activități care, de această dată, vor fi găzduite și organizate de echipa de proiect a laurienilor, când ne dorim să semnăm și o declarație de unire simbolică cu școala parteneră.

One Response to LOCAL | „Uniţi sub semnul culturii” – proiect realizat de echipa Colegiului Naţional „A.T. Laurian” – FOTO

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close