LOCAL | Speranțe de redresare a economiei locale, lansate astăzi odată cu Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane pentru următorii 5 ani. FOTO!

Proiectul de dezvoltare a Zonei Metropolitane Botoşani pentru perioada 2015-2020 a fost prezentat astăzi într-o dezbatere publică la care au participat  reprezentanţi ai administraţiei publice locale, primari ai localităților absorbite de Zona Metropolitană, oameni de afaceri, inclusiv din mediul bancar dar și directori de instituţii.

Florin Egner, manager de proiecte, a prezentat principalele obiective propuse pentru următorii 5 ani, despre care primarul municipiului afirmă că au rolul de a reduce decalajele dintre municipiul Botoşani şi unităţile administrativ-teritoriale, în special cele rurale.
Vreau să felicit echipa care a lucrat în ultima perioadă la acest proiect aşteptat de comunitatea locală. Cred că dincolo de ceea ce ne propunem, obiective îndrăzneţe, ambiţioase, este o realitate decalajul enorm dintre ceea ce înesamnă urban şi rural din punct de vedere al dezvoltării. Programul de finanţare 2015-2020 tocmai acest lucru îşi propune, să atenueze aceste decalaje, să permită zonelor învecinate zonelor urbane să prindă din urmă acest ritm de dezvoltare şi să ajute comunitatea urbană, să o alimenteze atât cu resurse umane, cât şi cu celelalte tipuri de resurse. Le mulţumesc domnilor primari care au înţeles efortul făcut de echipa tehnică a Zonei Metropolitane, pentru sprijinul acordat, pentru informaţiile puse la dispoziţie. În total, pe strategia de dezvoltare a municipiului şi pe cea metropolitană discutăm de un portofoliu de aproximativ 150 de proiecte, cu valoare totală de peste 150 de milioane de euro. Practic acesta este orizontul de dezvoltare pe următorii zece ani a ceea ce înseamnă zonă urbană în Botoşani, Zonă Metropolitană. Proiectele sunt pregătite, sigur că le vom aborda într-o ordine prioritară. Fiecare comună va trebui să se regăsească în acest portofoliu de proiecte cu un proiect prioritar pe care să îl susţină în primă fază, urmând ca ulterior să abordăm şi celelalte proiecte propuse“, a spus primarul Ovidiu Portariuc, care este şi preşedintele ADI Zona Metropolitană.

Este vorba de proiecte integrate pentru UAT-urile din Zona Metropolitană, este vorba de finanţări europene pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi crearea de noi locuri de muncă, de accesul la o educaţie de calitate, profesională, tehnică pentru copiii din cadrul Zonei Metropolitane. De asemenea, strategia Zonei Metropolitane are ca scop foarte precis promovarea turismului la nivel local şi într-un final este vorba până la urmă de o reducere a decalajului dintre comunităţile din cadrul Zonei Metropolitane şi municipiul Botoşani“, a menționat Cătălin Olaru, directorul Zonei Metropolitane.

Greu să spui că astăzi vei face proiecte atât de frumoase, pe de altă parte este foarte importantă puterea, decizia și tenacitatea care se ocupă. Eu cred că omul sfințește locul, nu proiectul. Proiectul în sine poate fi viabil sau nu. Depinde dacă omul este viabil sau nu. Dacă este în stare să facă. Deocamdată nu pot da nici un verdict. Eu am vrut să văd ce înseamnă această zonă metropolitană”.a declarat omul de afaceri Valeriu Iftime.

Ceea ce astăzi este prezentat celor interesați, este un  proiect ambițios care odată pus în practică va face diferența între ceea ce Botoșani este acum și ceea ce va fi. Sigur că nevoile sunt foarte mari, ale tuturor comunităților de la sate, comune, orașe, municipii. Banii disponibili sunt foarte puțini pentru că trebuie să fim realiști, nu toate proiectele care au fost prinse în această strategie se vor putea finanța”a concluzionat președintele Camerei de Comreț, Industrie și Agricultură Botoșani, Dorin Romeo Floareș.

Zona Metropolitană Botoşani”, a fost creată prin asocierea municipiului Botoșani cu unitățile teritorial-administrative localizate în aria de proximitate, respectiv comuna Mihai Eminescu, comuna Răchiți, comuna Roma, comuna Curtești, comuna Stăuceni, comuna Vlădeni și orașul Bucecea, asociere care permite accesarea într-un mod mult mai facil a fondurilor europene.

Unităţile teritorial-administrative membre în cadrul asocierii, în conformitate cu prevederile statutului, definesc constituirea Zonei Metropolitane Botoșani prin nevoia de colaborare, pentru a realiza un teritoriu solidar din punct de vedere social şi competitiv din punct de vedere economic, având ca bază principii expuse în Carta Europeană a autoguvernării locale.

Vezi proiectul strategiei de dezvoltare a Zonei Metropolitane AICI !

 

ZONA METROPOLITANAONUTU-IFTIME ZONA METROPOLITANA- SEDINTA- PRIMAR- OLARU. ZONA METROPOLITANA- SEDINTA- PRIMAR- OLARU- VICEPRIMAR ZONA METROPOLITANA- SEDINTA- PRIMAR- EGNER.09 ZONA METROPOLITANA- SEDINTA- HUTU ZONA METROPOLITANA- SEDINTA-GRIGORAS 1 ZONA METROPOLITANA- SEDINTA- GRIGORAS ZONA METROPOLITANA- SEDINTA PRIMAR-PORTARIUC2 ZONA METROPOLITANA- SEDINTA EGNER9

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close