LOCAL | Slujbă misionară la Botoșani, în satul cu trei biserici – FOTO

Întâlnirea în rugăciune a fost organizată de către Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, care a ajuns la Ionăşeni împreună cu 90 de enoriași. Cu emoţie şi bucurie, delegaţia de la Botoşani a fost întâmpinată de autorităţile locale, de reprezentanţii şcolii din localitate, de profesori şi de credincioșii de toate vârstele din sat. Părintele Petru Fercal, misionar protopopesc, alături de părintele paroh Claudiu-George Crupă şi de credincioşi au adus cântări de cinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani a oferit răspunsurile la strană. „Am subliniat importanța prezenței credincioșilor la Sfânta Liturghie și împărtășirea mai deasă cu Sfintele Taine. De asemenea, am făcut referire la rugăciunea neîncetată, la necesitatea slujirii Sfintei Liturghii sâmbăta pentru cei adormiți, la ascultarea de duhovnic, la implicarea în activitățile administrative ale parohiei şi la într-ajutorarea celor în suferință”, a relatat preotul Petru Fercal. A urmat o slujbă de pomenire a eroilor neamului și a tuturor celor adormiți din localitate. La căminul cultural din sat, Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un program de cântări patriotice și de cântece închinate satului românesc. Activitatea s-a încheiat cu o agapă creștină, oferită de familia Alexandru și Gheorghina Florariu și de alți binefăcători din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. La final părintele paroh Claudiu-George Crupă și-a exprimat bucuria pentru organizarea acestei întâniri.

Ionășeni, satul cu trei biserici

În satul Ionășeni, comuna Trușești, aflat după pădurea Cozancei, își împletesc existența trei biserici. Potrivit documentelor istorice, anul 1234, descifrat pe o lespede de piatră dinăuntru, este considerat momentul în care a existat pe acest loc prima bisericuţă de lemn. Se spune că Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt a trecut prin satul Ionăşeni şi s-a închinat la această biserică. Dovada faptului că Voievodul a trecut pe la această biserică este inscripţia care zice: „Io, Ştefan voievod, m-am închinat, în anul…”. Apoi, prin veacul al XVII-lea, ar fi fost pusă temelia actualei biserici. La început schit de călugări, întemeiat de Ionaş Balş, el însuşi lepădând haina boieriei pentru cea a călugăriei. La 1756, boierul Constantin Balş a zidit schitul Cozancea şi i-a mutat acolo pe călugări, lăcaşul devenind la 1756 biserică de parohie şi servind celor 70 de locuitori. În anul 1827, s-a făcut reparaţia radicală a bisericii de către spătarul Vasile Balş, împreună cu soția sa Caterina şi fiul lor Grigore. Icoanele din catapeteasmă sunt foarte frumoase, în biserică fiind expuse câteva obiecte arheologice. În anul 1776, se construieşte biserica din cimitirul satului Ionăşeni, de către Constantin Balş, aceasta devenind biserică parohială. Deoarece biserica din secolul al XVIII-lea devenise neîncăpătoare odată cu creşterea populaţiei satului, în 1925 s-a construit o nouă biserică cu hramul „Sfinții Împărați Constantin şi Elena”, în care se slujește și în prezent.

Sursa : doxologia.ro

autor Constantin Ciofu

 

One Response to LOCAL | Slujbă misionară la Botoșani, în satul cu trei biserici – FOTO

  1. platitorul de taxe says:

    trei biserici si spitale cate ?

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close