LOCAL | Sindicalişii din sănătate ies în stradă! Vezi de ce!

Sindicaliştii din sistemul sanitar botoşănean ies în stradă! Aceştia anunţă că joi, de la ora 11, vor începe să picheteze Consiliul Judeţean, de la care nu reuşesc să obţină mmajorarea salariilor pentru cei 111 de asistenţ medicali care au promovat examenul la gradul principal.

Aproximativ 20 de membri ai Sindicatului Sanitas de la Spitalul Judeţean Mavromati s-au întâlnit, astăzi, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, şi cu managerul spitalului, Corneliu Mihai, solicitând acordarea acestor drepturi.

Suntem singurul spital din ţară în care dreptul la grad principal este negat. De unde să tăiem? Gradul principal nu este un spor, este un drept. Stăm de doi ani şi aşteptăm, cu promisiuni…cu… Dacă eu ocup 3 posturi, cum să ajung din salon în salon la fiecare bolnav? Pacienţii au dreptate! Soluţia ar fi să ne ia din nou Ministerul Sănătăţii! “ spus vicepreşedinta Sanitas, Lenuţa Pancu.

Managerul Spitalului Judeţean a spus că la ora actuală bugetul nu permite o astfel de creştere a cheltuielilor cu salariile.

“Pentru majorări salariale trebuie să am un buget aprobat, o rectificare în Consiliul Judeţean. La momentul actual bugetul nu îmi permite să fac majorări salariale. Le-am spus să aşteptăm luna aprilie, noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, o singură cale este de urmat, calea legală. Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Suceava prin care ei au pierdut, în care se specifică clar care sunt condiţiile pentru trecerea pe grad principal, respectiv trebuie să existe post vacant, să fie un buget care să permită creşterea salarială şi să fie aprobarea ordonatorului principal de credite. “Îmi doresc să acord aceste grade, dar în funcţie de posibilităţi, nu vreau să pun în pericol existenţa spitalului prin acordarea de drepturi salariale. Dacă voi avea creşteri în relaţia cu CAS eu, Corneliu Mihai, voi decide să cresc veniturile salariale. Sindicaliştii solicitau ca până la aprobarea bugetului să le dau gradul principal, dar asta ar înseamn să reduc de la medicamente, materiale sanitare, de la utilităţi, nu pot. O altă soluţie venită din partea lor a fost să nu mai acord tichete de masă pentru toţi salariaţii spitalului şi să le dau lor gradul principal. Nu e normal nici aşa!“, a spus managerul Spitalului Judeţean Botoşani, Corneliu Mihai.

“Eu cred că de fiecare dată în Consiliul Judeţean au găsit un partener serios care a gândit lucrurile foarte profesionist. Noi am alocat sume în anii anteriori, cu precădere în zona de dezvoltare, şi anul acesta am alocat 30 de miliarde de lei vechi, 18 miliarde pentru partea de funcţionare, şi diferenţa pentru partea de investiţii. În contextul în care vom avea o rectificare, în iunie-iulie, luăm în calcul să vedem ce sume putem aloca suplimentar”, a menăionat preşedintele Consiliului Judeţean. Botoşani, Gheorghe Sorescu.

Soluţia propusă de şefii de la Consiliul Judeţean şi ai Spitalului Judeţean a fost ca asistenţii medicali aflaţi în această situaţie să aştepte până la semnarea noului contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, însă sindicaliştii nu acceptă nicio amânare.

“Declanşăm pichetare la Consiliul Judeţean, pe termen nelimitat. E decizia colegilor şi o respectăm. Vrem nişte soluţii luate măcar cu termene concise. Dacă până joi se face o strategie, prin care să se dea soluţii concrete… Am aşteptat prea mult, doi ani şi jumătate, vrem soluţii concrete în acest moment. Până joi la ora 11!”, a spus liderul SANITAS, Lia Temciuc.

Cheltuielile cu salariile la nivelul unităţii sanitare reprezintă în prezent 76% din buget, iar prin majorirările solicitate ar creşte la 80%, efortul financiar suplimentar fiind de 250.000 de lei, lunar.

hepatita A- scoala 2- vaccinare-gradinita (2) protest-spital-mihai-sorescu-temciuc2 protest-spital-mihai-sorescu-temciuc3 protest-spital-mihai-sorescu-temciuc 4 protest-spital-mihai-sorescu-temciuc

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close