LOCAL | Sărbătorile de iarnă vor fi în siguranță. Efective sporite de jandarmi

Sezonul de iarnă aduce în atenţia Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani numeroase activităţi desfăşurate în spaţiul public, concomitent cu înregistrarea unor episoade meteorologice caracterizate prin temperaturi foarte scăzute şi ninsori abundente, ce pot avea serioase efecte asupra populaţiei. Această perioadă din an este specifică unor activităţi diversificate, prin desfăşurarea de evenimente cultural – artistice specifice sărbătorilor de iarnă ( târguri, datini şi obiceiuri  locale, manifestări religioase asociate sărbătorilor, adunări publice de comemorare a 29 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989), la care participă un număr considerabil de persoane.

Pe aceste considerente, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a adoptat măsurile necesare din competenţă pe segmentul ordinii publice, pentru menţinerea unui nivel optim de siguranţă al cetăţenilor, desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţilor preconizate a se desfășura în spațiul public şi organizarea de acţiuni de prevenire a faptelor antisociale din aria de competenţă a personalului Jandarmeriei Romane.

Jandarmii vor avea în vedere în această perioadă zonele aglomerate din localităţile urbane, târgurile şi pieţele din mediul rural, zone care favorizează comiterea de fapte antisociale, atât prin patrulele/echipele proprii de jandarmi, cât şi prin intermediul patrulelor mixte în sistem integrat Poliţie-Jandarmerie  şi vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul desfăşurării manifestărilor cultural – artistice specifice sărbătorilor de iarnă (datini şi obiceiuri locale, spectacole cu ocazia Revelionului 2019), în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu.

Prevenirea şi combaterea delictelor silvice, a comercializării ilegale a brazilor şi a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, a braconajului piscicol şi cinegetic şi a comerţului ilegal cu ţigări provenite din contrabandă, sunt direcţii de acţiune prioritare pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani în această perioadă, urmând a fi desfăşurate atât acţiuni independente, cât şi în cooperare/colaborare cu structurile M.A.I. şi cu celelalte instituţii cu atribuţii pe domeniile menţionate anterior.

În luna decembrie a.c., jandarmii au constatat 2 infracţiuni la regimul produselor accizabile, depistând 2 persoane care deţineau şi ofereau spre comercializare 58 pachete de ţigarete, precum şi 1 infracţiune la regimul materiilor explozive, fiind depistată o persoană care deţinea, fără drept, 548 de obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Atragem atenţia asupra potenţialului pericol generat de aceste obiecte pirotehnice asupra sănătăţii celor care le folosesc, precum şi a celor care pot fi afectate în mod indirect de aceste fapte.

Temperaturile minime prognozate, în asociere cu alte posibile manifestări specifice ale vremaaii pentru această perioadă a anului (ninsori abundente, viscol)  pot constitui premise ale unor situaţii de risc major pentru siguranţa cetăţenilor, cu preponderenţă a unor categorii vulnerabile (copiii, bătrâni, femei însărcinate) dar şi pentru desfăşurarea normală a activităţilor sociale şi economice. În acest sens, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani este pregătit pentru a interveni în sprijinul populaţiei, la solicitarea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani, în cazul producerii unor  situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Până în acest moment, de la răcirea accentuată a vremii, două persoane fără adăpost au fost identificate de jandarmi, fiind duse la un centru de noapte cu sprijinul echipajelor medicale de pe ambulanţă, care au fost solicitate în acest sens, având în vedere temperatura scăzută din noaptea respectivă.

Efectivele de jandarmi aflate în serviciu, în special pe timpul nopţii, au permanent  în vedere persoanele fără adăpost, care sunt cele mai vulnerabile, în baza planului de măsuri întocmit la nivel judeţean pentru gestionarea acestora pe timpul sezonului rece.

Recomandăm cetăţenilor să apeleze telefonic numărul pentru apeluri de urgenţă 112 în cazul în care observă persoane afectate de frig şi în pericol de hipotermie, pentru ca instituţiile abilitate să acţioneze în timp util în sprijinul acestora.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close