Important

LOCAL | Salariații DGASPC Botoșani au donat sânge, dăruind viață în vremurile în care lipsa de sânge a devenit tot mai acută – FOTO

Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani au continuat tradiția în ceea ce privește actul donării, mai ales acum în timpul pandemiei când lipsa de sânge a devenit tot mai acută. Urmând modelul din luna februarie când un număr de aproximativ 60 de angajați ai D.G.A.S.P.C. Botoșani au spus un mare DA! la lansarea invitației de a participa la actul de donare de sânge în cadrul proiectului ”N-AVEM SÂNGE!„, salariați din cadrul aparatului propriu și din unitățile din subordine s-au prezentat în zilele de marți, 30 iunie și miercuri, 1 iulie la Centrul de Transfuzie Sanguină Botoșani.

Alături de conducerea D.G.A.S.P.C. Botoșani care nu a putut rămâne indiferentă la acest act umanitar, au fost prezenți angajați din Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități ”Lucie Lecomte„ , Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu Botoşani, Complexul de Apartamente ”Cireșarii„ Botoșani, Complexul de Case tip familial ”Sf. Mina„ Botoșani, Centrul de plasament ”Prietenia„ Botoșani, Complexul de Apartamente ”Casa Mea„ Dorohoi , Complexul de Apartamente ”Amicii„ Dorohoi, Complexul de Apartamente ”Floare de Colț„ Dorohoi, Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate ”Speranța„ Pomârla Centrul de recuperare și reabilitare Ionășeni și Centrul de îngrijiri și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Dersca.

Donarea de sânge este un gest umanitar benevol, anonim și neremunerat care se face doar de către persoane care în urma examenului medical nu prezintă contraindicații sau factori de risc pentru boli de orice natură transmise prin sânge.

Înaintea donării este obligatorie efectuarea unui examen minim medical, completarea unui chestionar pentru a afla mai multe despre starea de sănătate a donatorului, precum și efectuarea unor teste, cum ar fi: grupa sanguină, hemoglobina, glicemia. Procesul complet de donare durează aproximativ o oră, însă recoltarea efectivă durează mult mai puțin (în jur de 6 – 10 minute). Donarea de sânge total presupune colectarea a 400 – 450 ml de sânge printr-o puncție venoasă, folosindu-se materiale de unică folosință. Din punct de vedere cantitativ, sângele donat se reface în câteva ore, iar calitativ în trei săptămâni, următoarea donare putând avea loc după minimul zece săptămâni, fără afectarea stării de sănătate.

După verificarea de către personalul medical a fiecărei pungi de sânge, se pot livra spitalelor următoarele produse:

– sânge total – indicat în hemoragii (accidente, intervenții chirurgicale majore);

– masă eritrocitară – indicată în anemii severe;

– masă trombocitară – pentru sângerări prin trombocitopenii, leucemii;

– plasmă proaspătă – pentru arsuri, deficite de coagulare.

Cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății plasează România în zona de avarie, din punct de vedere al numărului de donatori, aceștia având o pondere de sub 2% față de media europeană situată în jur de 4%.

Mare parte dintre angajații D.G.A.S.P.C. Botoșani nu sunt la prima acțiune de acest gen, ei prezentându-se o dată la 3 luni pentru a dona, intrând în categoria donatorilor permanenți.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page