LOCAL | ”Români pentru români” și ”M. Eminescu și G. Vieru- poeți ai dorului românesc”: noi activități în cadrul proiectului transfrontalier ”Cartea unește inimi” – FOTO

Luna februarie a anului curent a debutat cu două activități frumoase în cadrul proiectului transfrontalier Cartea unește inimi, activități denumite sugestiv: Români pentru români,  respectiv  M. Eminescu și G. Vieru- poeți ai dorului românesc, menite să aducă o picătură de bucurie unor familii nevoiașe dar și o încurajare elevilor cu rezultate deosebite la diferite concursuri școlare.

Cea dintâi activitate, Români pentru români, a fost desfășurată prin bunăvoința și ajutorul unor români cu suflet mare din Spania în vederea ajutorării unor familii nevoiașe din România și Moldova.

Astfel grupul de colindători ai parohiei ortodoxe române: Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian din Vitoria Gasteiz, Spania: Stan Geanina, Stan Maria, Ionaș Georgeta, Profir Iuliana și Profir Laura, a hotărât ca banii câștigați din frumosul obicei  al colindelor, obicei dus cu sfințenie pe plaiuri hispanice, să fie folosiți spre a bucura suflete nevoiașe din România și Basarabia. O bună parte din acești bani au fost folosiți pentru a bucura câteva familii nevoiașe din Buzău iar o altă parte a fost folosită pentru a încălzi la propriu și la figurat familii din Rădăuți-Prut, jud. Botoșani și din Lipcani, raionul Briceni.

În acest sens, grupul de colindători s-a alăturat cu multă bucurie activităților proiectului Cartea unește inimi, acțiunea de față fiind numită sugestiv Români pentru români. Aceasta a fost coordonată de domnii Postolachi Vasile, profesor de Religie la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și Iațeniuc Angela, profesor de Matematică și Religie la Liceul Teoretic Lipcani.

În data de 11 februarie 2020 o familie încercată de necazuri, din Miorcani a primit din acești bani donați lemne pentru foc iar altele trei familii alimente pe care profesorul de religie însoțit de câțiva  elevi plin de bucurie de la Școala Gimnazială nr. 1 Miorcani le-au dus la acestea.

De asemenea în data de 27 februarie 2020 o familie nevoiașă din Lipcani a primit din aceeași donație, lemne pentru foc, la acțiune participând alături de cei doi profesori mai sus menționați și elevi plini de bucuria de a face bine, de la Liceul Teoretic Lipcani.

Cea de-a doua activitate, M. Eminescu și G. Vieru- poeți ai dorului românesc, s-a desfășurat prin bunăvoința domnului deputat Andrei Daniel Gheorghe  și a domnului consilier parlamentar Scutelnicu Răzvan pentru a încuraja și bucura câțiva elevi cu rezultate deosebite de la Liceul Teoretic Lipcani, raionul Briceni și de la Școala Gimnazială nr. 1 Bajura, jud. Botoșani. Astfel, în data de 19 februarie 2020, 8 elevi de la Liceul Teoretic Lipcani și o elevă de la Școala Gimnazială nr. 1 Bajura  au primit prin intermediul domnului Postolachi Vasile, premii constând în diplome, cărți și bani din partea domnului deputat Daniel Gheorghe și a domnului Răzvan Scutelnicu, pentru rezultatele lor deosebite la diverse concursuri speciale.

Pentru mine este o nespusă bucurie că marea mea familie din Vitoria Gasteiz, unde trei ani la rând am făcut practică, s-a alăturat activităților noastre și ne-au ajutat să ducem o picătură de bucurie pe obrajii brăzdați de lacrimi. Le mulțumesc din suflet acestor doamne generoase și rog pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească înmiit. Mulțumesc din suflet micuților elevi de pe ambele maluri ale Prutului care ne-au însoțit cu bucurie în acțiunea noastră de a împrăștia bucurii. Îmi doresc din suflet să organizăm cât mai des astfel de activități, dat fiind faptul că oamenii nu au nevoi doar la Crăciun sau Paști. De asemenea îmi doresc din suflet ca activitatea M. Eminescu și G. Vieru- poeți ai dorului românesc  să nu se oprească aici ci să continue cu cât mai mulți elevi din câte mai multe școli de pe malurile Prutului. De această dată aduc sincere mulțumiri bunilor prieteni Daniel Gheorghe și Răzvan Scutelnicu, care prin gestul lor au bucurat atâtea suflete de copii. Le doresc tuturor ca bucuria sa le inunde sufletele! ne-a declarat domnul Postolachi Vasile, profesor la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close