Important

LOCAL | “Regina Maria, Regina Tuturor Românilor”, vine la Sala Teatrului din Dorohoi

Luni 6 mai, ora 12, la Sala Teatrului din Dorohoi va avea loc spectacolul eveniment “Regina Maria, Regina Tuturor Românilor”

Un spectacol de și cu LIANA CETERCHI
Muzica live: Elena Albu
Video/suneti: Leo Bacica, Ana Turos și Gabriela Alexandru
Costume: Alina Gurguță
Spectacol realizat în parteneriat cu UNITER, Arhivele Naționale ale României, Asociația România Culturală, Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Humanitas.
,,Personalitatea Reginei Maria este pe  cât de seducătoare și captivantă pe atât de greu de  cuprins, de redat, de trăit ca actor… Superlativele se  epuizează fără a cuprinde “necuprinsul“ ființei ei.
Jurnalele de război sunt o parte doar  a vieții ei, o parte importantă și foarte frământată,  plină de tragedii, personale și nationale, dar cum ea  însăși mărturisește că “nu-și  vede soarta ei despărțită de soarta țării,” viața ei  se trăiește și se respiră odată cu viața poporului ei.
Jurnalele de război sunt jurnalele  unei regine mame, mamă a unei Românii pe cale de a se  naște ca o mare țară și o mare națiune, chinurile  facerii trec printr-un război, prin foamete, epidemii,  lipsuri de tot felul, dar pe cât de grele sunt  încercările pe atât de mărețe sunt spiritele care se  înalță pentru a depăși fără compromisuri greutățile  și umilințele…Parcursul anilor de război 1916, 1918, este dens în întâmplări, în lupte interne  și  externe, în momente de maximă  disperare și suferință, în momente de eroism glorios, în momente de trădare și dezamăgire, în momente de  agonie….în momente critice când țara devenită din ce  în ce mai mică, din ce în ce mai săracă și mai  disperată” este pe punctul de a nu  mai FI…Doar  curajul, voința și IUBIREA unor oameni ca Regina Maria, au  salvat-o de la dispariție…La capătul celor doi ani mărturisește:
,,Câte tragedii, câtă suferinţă, nenorocire, nădejde, disperare am trăit în aceşti doi  ani. De necrezut câtă muncă şi câte eforturi! Toate au  fost o muncă binecuvântată, m-au adus foarte aproape de  inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, sărăcie şi nevoie. Am învăţat să nu mă feresc de  niciun efort. Acum pe drumul de întoarcere, strigătul  „Împărăteasa tuturor românilor“ e o realitate…” (Liana Ceterchi)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!