LOCAL | Poezie, poeţi… la Ipoteşti, de Ziua Mondială a Poeziei. FOTO!

Poezia există, însă poeţii şi-au pierdut locul pe care îl deţineau, cândva, în societate. Un astfel de semnal de alarmă a fost tras astăzi, la Ipoteşti, Ziua Mondială a Poeziei, de eminescologul Valentin Coşereanu.

“Din păcate, cred că poeţii se citesc între ei, criticii citesc şi ei unii din interes profesional alţii chiar din pur curiozitate… şi ultimii cred că scriu cronicile mai adevărate despre poezie. Ceea ce am vrut eu să transmit, în conferinţa susţinută astăzi – Cronica poeziei angajate- este că poetul nu mai este privit ca altădată în societate şi că rarele accente de revoltă socială exprimate în poezie nu că nu au niciun ecou…nici nu sunt cunoscute!” a declarat Valentin Coşereanu.

Tânăra generaţie a reuşit, însă, să convingă publicul care nu are timp să citească, să asculte poezie. La teatru, dar mai ales în spaţii neconvenţionale.

Da, se poate! Şi nu numai la teatru, ci şi în spaţii neconvenţionale. Avem un spectacol care are deja 9 ani, oi îi spunem, în ghilimele…”Spectacol… aproape spectacol de teatru” care se numeşte No, woman no cry!  pe care l-am jucat, cu mare îndrăzneală, în spaţii neconvenţionale. L-am început la Braşov şi în baruri, în cluburi lumea l-a primit foarte bine. Conţine poezie românească, scrisă de poeţi foarte cunoscuţi. Marea surpriză a fost că, la 3 ani după ce  am avut premiera, publicul spunea poeziile odată cu noi! Apoi am făcut şi un alt spectacol muzică-poezie pe care îl plimbăm şi în spaţii clasice. Dacă forma nu este foarte scorţoasă, până şi spectatorul este suprins cum se lasă emoţionat de poezie, pentru că, din păcate, individul modern nu mai are timp de lecturi , dar de poezie… Deci DA, se poate!” susţine George Constantinescu, actor la Teatrul de Artă din Bucureşti.

Ziua Mondială a Poeziei a reunit, astăzi, la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, zeci de scriitori, poeţi, oameni de cultură şi elevi pasionaţi de poezie şi artă.

Valentin Coşereanu a prezentat conferinţa “Nimeni nu strigă, toţi şuşotesc – Elogiul poeziei angajate”, moment urmat de un recital de poezie susţinut de George Constantinescu, actor la Teatrul de Artă din Bucureşti.

Elevii Şcolii gimnaziale Mihai Eminescu Ipoteşti au susţinut un moment poetic Poezie şi fotografie – urmat de o intervenţie a Societăţii Culturale Steaua Nordului Botoşani.

Ana Elisabeta Florescu, muzeograf la Muzeul Judeţean Botoşani a prezentat o incursiune în lumea poeziei şi a arte-  Ars amandi, ars poeticae.  Ziua Mondială a Poeziei s-a încheiat cu un recital susţinut de corul HARIS al Seminarului Teologic Liceal Sfântul loan lacob Dorohoi.

ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (1) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (7) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (8) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (9) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (12) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (13) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (14) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (15) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (16) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (17) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (19) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (20) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (21) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (23) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (26) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (27) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (29) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (30) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (31) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (32) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (33) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (34) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (35) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (39) ziua mondiala a poeziei-ipotesti-cosereanu (40)

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close