LOCAL | Persoanele singure şi familiile care nu îşi permit să plătească facturile de încălzire pot solicita ajutor de la stat

Persoanele singure sau familiile care nu îşi permit să plătească facturile de încălzire în sezonul rece pot solicita, pe 15 octombrie, ajutor de la stat. Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei este reglementat de actul normativ Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Ajutorul de stat este acordat sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzire.

„Pentru sprijinirea populaţiei în perioada sezonului rece, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili, prin hotarâre a consiliului local, măsuri de protecţie socială din bugetele locale, după cum urmează: a) subvenţii lunare pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei; b) ajutoare lunare pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat; c) atât subvenţii lunare prevăzute la lit. a), cât şi ajutoare lunare prevăzute la lit. b)”, scrie în actul normativ.

Sumele acordate cu scopul de a ajuta persoanele aflate în imposibilitate de plată a facturilor pot fi solicitate doar de peroanelor singure care au un venit lunar mediu de până la 2,164 ISR (indicator social de referinţă – n. red.) şi persoanele care au un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR. Indicatorul social de referinţă reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat şi include şi indemnizaţia de şomaj, venitul minim garantat sau alocaţia copiilor.

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei acordat din bugetul de stat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.”

Actul normativ stabileşte că fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei sunt asigurate de stat, mai exact prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

„Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinţei, prevăzut la art. 8 (…) şi art. 9 (…), se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale”, se mai arată în textul de lege.

În plus, asociaţiile de proprietari au obligaţia să repartizeze cheltuielile privind plata facturilor termice pe consumatori individuali, ţinând cont de ajutorul de stat de care beneficiază anumiţi locatari.

„Lunar, în termen de 10 zile de la primirea facturii, asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a defalca cheltuielile privind energia termică pe consumatori individuali, tinând cont de ajutorul pentru încălzirea locuinţei stabilit în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.”

De asemenea, „sezon rece” este considerat a fi perioada cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie 2019, mai exact cinci luni.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: