Important

LOCAL | Patriarhia Română și Jandarmeria, sprijin pentru sinistrații din Botoșani – FOTO

Prin campania “Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, extensie a campaniei “Caravana Bucuriei”, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au venit în sprijinul a 130 de familii afectate de inundațiile produse în județul Botoșani în urmă cu o săptamână. Demersul umanitar a fost inițiat de Patriarhia Româna și sprijinit de Jandarmeria Româna. Valoarea ajutorului material oferit de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale a fost în cuantum de 20.000 de lei.

În perioada 27-29 iunie, voluntarii  s-au  mobilizat pentru a veni în sprijinul sinistraților din Baranca, de la granița cu Ucraina, din Rădăuți-Prut și Rediu, ambele situate la frontiera cu Republica Moldova. Viitura creată de râul Prut și afluenții acestuia, au adus pagube mari în localitățile botoșănene. Mai multe gospodării au fost inundate, fiind distruse aproape în totalitate, iar drumul național Darabani – Rădăuți- Prut a fost blocat.

Primii care au venit în sprijinul oamenilor afectați de furia naturii din județul Botoșani au fost voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale care au oferit pachete cu alimente, produse de igienă, ajutoarele însumând 5,4 tone. Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul Jandarmeriei Române care au oferit articole de îmbrăcăminte.

Purtatorul de cuvânt din Cadrul Inspectoraturului Județean de Jandarmi Botoșani, plt. adj. Dan Izotov a declarat că nu este prima dată când zonele sunt afectate de inundațiile produse de râul Prut și afluenții sai:”Ne-am alăturat din nou campaniilor umanitare desfășurate și inițiate de Patriarhia Română, de aceasta dată în localitățile afectate de inundații din județul Botoșani – Baranca, Rediu și Rădăuți Prut. În urmă cu 12 ani,  aceste zone au mai fost inundate,  râul Prut și afluenții acestuia au adus pagube însemnate caselor din zonă, iar unele familii au fost mutate în locuri mai sigure, ulterior acestea s-au reîntors în casele afectate de inundații și în acest an.”

Impresionat de ajutorul primit, părintele Gavriliu Sergiu, Parohia Baranca ne-a spus: ” Pentru comunitatea în care sunt preot de zece ani, orice sprijin este binevenit. Mai ales în această zona greu încercată de revărsările Prutului, care a afectat în jur de 500 de ha, de teren agricol. Majoritatea familiilor trăiesc din ajutor social și alocațiile copiilor, fară a avea un loc de muncă stabil.”

Și preotul Rumega Costel, Parohia Rădăuți-Prut a adus cuvinte de laudă la adresa inițiatorilor acestui demers umanitar:”Mulțumim voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale care prin acest demers au oferit bătrânilor o rază de speranța și totodată, un ajutor nesperat. Sunt primii care ne-au pășit pragul casei, daca pot spune așa, pe meleagurile râului Prut și revărsarea acestuia. Au oferit acestor batrâni un ajutor nesperat, o bucurie, un zambet și nu numai atat. Și au fost mereu alături de ei. Mulțumim, Doamne Ajuta! Sperăm să ne vedem în alte circumstanțe. Unele mai fericite, în care acești oameni să nu mai simta nevoia sau lipsa unui om aproape”.

Primar Viorel Nichiteanu, Rădăuți-Prut, vizibil afectat de dezastrul produs de viituri, se gândește la o soluție cât mai urgentă pentru remedierea pagubelor. ”Mulțumim pentru ajutorul primit de la Patriarhia Româna și Jandarmeria Româna, pentru darurile și ajutoarele pe care le-au semanat aici, pentru cetățenii acestei comunități. Acești cetățeni în ultimele zece zile, au fost grav afectați în urma acestor ploi torențiale, oamenii de aici au rămas fără bunuri, fără animale, păsări si alte bunuri necesare traiului zilnic. Am constituit comisii pentru evaluarea pagubelor și sper ca în scurt timp să fie ajutați. Vreau să mulțumesc în numele cetățenilor, voluntarilor Patriarhiei Române și Jandarmilor care au muncit foarte mult. Aceste daruri constituie un ajutor foarte important pentru noi.”

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Naționale, a ramas marcat de suferința oamenilor: ”Apele s-au retras, dar au lăsat în urmă prăpăd. Am întalnit gospodării în care nu se mai poate locui, chiar un pod luat de ape, drumuri care au devenit inaccesibile, terenuri agricole inundate, animale luate de viituri. Un dezastru total. De mare folos este faptul că și de aceasta dată am colaborat cu Jandarmeria Română, care a adus pachete cu haine pentru persoanele sinistrate. Aceste pachete, pe langa produsele alimentare și de igiena achiziționate de noi, voluntarii, sunt de mare folos pentru cei sinistrați. Dar ceea ce a contat cel mai mult a fost faptul că le-am arătat că suntem solidari în aceste momente dificile prin care trec, că le suntem alături și îi sprijinim, distanța nefiind un impediment.”

În doar 3 luni, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au reușit să ofere sprijin, prin campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, familiilor încercate în această perioadă de pandemie, dar și de inundații ajungând în 114 sate din 22 județe ale țării. Acțiunile de acest fel desfășurate de voluntari vor continua și în perioada următoare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page