ImportantLocal

LOCAL | Părinți, atenție la scolioză! Sute de copii sunt afectați de greutatea cărată în spate și de poziția necorespunzătoare în bănci!

Odată cu vârsta elevilor, crește și greutatea ghiozdanului. Mult prea mult față de cea permisă de medici! Potrivit acestora, rucsacul trebuie sa fie postat în prima jumătate a spatelui și să cântărească în medie 10% din greutatea corpului. În realitate, curelele sunt prea lungi, iar greutatea e prea mare, ceea ce poate avea repercursiuni grave și de lungă durată asupra copiilor. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni depistate de medicii specialiști la copii este scolioza, o deformare a coloanei vertebrale. Cel puţin 70% din şcolarii care suferă de această boală au o poziţie defectuoasă de menţinere a ghiozdanului.

„Am avut extrem de multe cazuri, de ordinul sutelor, dar la ghiozdan nu putem renunța. Fără carte, nu facem nimic. Problema este că nici ei nu ascultă și poartă ghiozdanul pe un singur umăr. Ghiozdanul se poartă pe ambii umeri, cu un raport egal al distribuirii greutății, dacă apasă mai mult pe un umăr, normal că apar astfel de tulburări”, a declarat dr. Constantin Tudorache .

Pentru că un ghiozdan mai greu de 3 Kg poate afecta sănătatea copiior, este de preferat ca lecțiile să fie programate în așa fel încât micuţii să nu care mai mult de un material auxiliar la o materie, în plus pe lângă rechizitele de care au nevoie zilnic, iar clasele să dispună de spaţii de depozitare pentru echipamentele sau materialele elevilor.

O astfel de boală necesită tratament de recuperare de lungă durată. Cu astfel de cazuri, dar și cu altele mai grave, secția de pediatrie a Spitalului Județean este supraaglomerată în orice perioadă a anului. Zilnic, în Secția de Balneo-Fizioterapie sunt tratați 20-30 de minori, iar cea mai frecventă afecțiune este scolioza, cel mai des întâlnită la copii între 12 și 18 ani.

Astfel de tulburări ale coloanei vertebrale, multe sunt de-a dreptul monstruoase! Sunt atât de grave încât s-a ajuns la gibozitate, acel gheb în spate, care dă disfuncții ventilatorii, pentru că plămânul în interiorul cuștii toracice nu-și mai face expulsia normală pentru a asigura ventilație corespunzătoare. Nu estetica este monstruoasă, ci ceea ce este în interior! Prin haine putem ascunde ghebul…. dar disfuncția pe care o dă este gravă pentru că inima și plămânii au nevoie de spațiu pentru a-și desfășura funcțiile! Dacă spațiul este îngust,  atunci apare o insuficiență respiratorie cu toate complicațiile de rigoare” a adăugat dr. Tudorache.

Depistarea precoce este extrem de importantă în cazul unei deformări a coloanei vertebrale. Dacă recuperarea este începută devreme, programele de kinetoterapie pot îmbunătăți viața bolnavului.

Scolioza poate fi tratată dacă este depistată până la 12 ani, cu corset, cu tratament de recuperare. Dar ideal este ca părinții să se prezinte la medic la cel mai mic semn, atunci când sesizează cea mai mică schimbare!”, avertizează medicul Constantin Tudorache.

Din nefericire, unii părinți se prezintă extrem de târziu la medic. Neglijența lor îi poate lăsa pe micuți cu handicap pe viață.

Am trimis două cazuri la chirurgie pediatrică, pentru a putea mări spațiul cuștii toracice. Este vorba despre doi tineri de 16 și 18 ani. Din fericire, intervențiile au fost reușite, iar recuperarea la fel, a fost reușită în ambele cazuri”, a mai spus medicul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page