LOCAL | Nereguli depistate la o firmă din Botoșani

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Botoşani, serviciul Control Relaţii de Muncă au desfăşurat în cursul lunii februarie un control la SC GATM LABOR OFIICE  SRL Botoşani, ce are ca obiect principal de activitate “Activităţi de contractare, pe baze temporare a personalului”- COD CAEN 7820.

În urma verificărilor s-a constatat faptul că firma sus numită, desfăşoară activităţi de plasare a forţei de muncă  fără să aibă ca obiect principal de activitate “Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă” –cod CAEN 7810 încălcând prevederile art.5 din Legea 156/200 republicată – privind protectia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. ITM Botoşani a sancţionat această neconformitate cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Atenţionăm cu această ocazie cetăţenii care doresc să plece în străinătate cu ajutorul acestor  firme, să fie atenţi ce obiect de activitate au firmele respective. O firmă care este autorizată să plaseze forţă de muncă în străinătate trebuie să fie înregistrată la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul. De asemenea, contractele încheiate cu aceste firme, trebuie să fie contracte individuale de muncă ce vor cuprinde cel puţin următoarele elemente:

 1. a) durata contractului;
 2. b) numărul de locuri de muncă în străinătate pentru care se încheie contractul;
 3. c) funcţia, meseria sau ocupaţia;
 4. d) natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;
 5. e) durata timpului de muncă şi de repaus;
 6. f) tariful orar, salariul lunar şi datele de plată a salariului;
 7. g) sporuri, ore suplimentare şi alte drepturi salariale;
 8. h) cazurile în care pot fi urmărite drepturile salariale;
 9. i) durata, modul de acordare şi drepturile băneşti aferente concediului de odihnă;
 10. j) condiţiile de muncă, măsuri de protecţie şi securitate a muncii;
 11. k) posibilitatea transferării salariului în România;
 12. l) asigurarea medical  a  angajaţilor  români, similar  cu  cea  a  cetăţenilor  din  ţara primitoare;
 13. m) acordarea de despăgubiri angajaţilor români în cazul accidentelor de muncă, al bolilor profesionale sau al decesului;
 14. n) condiţiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei;
 15. o) asigurarea formalităţilor, stabilirea condiţiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de muncă şi retur pentru angajaţii cetăţeni români şi membrii de familie care îi însoţesc sau îi vizitează, precum şi suportarea cheltuielilor aferente;
 16. p) taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni români, asigurându-se evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale;
 17. r) obligaţiile angajaţilor cetăţeni români în străinătate.

Agenţii  de  ocupare  a forţei  de  muncă au  obligaţia  de  a  asigura  încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română.

Firmele autorizate să desfăşoare activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate, care au obiect principal de activitate  “Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de  muncă”  –cod CAEN 7810, sunt trecute pe paginile de internet ale tuturor inspectoratelor  de muncă din ţară.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani, la  acestă dată, sunt înregistrate un număr de

10 firme având ca obiect principal de activitate “Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”   – cod CAEN 7810,  după cum urmează :

1.SC MDA WORKING IN PROGRESS SRL

2.SC TAS-DEL-MEAT SRL

3.SC TOWER BRIDGE INVEST SRL

4.SC DEN-HAG COMPANY SRL

5.SC CAMERA DE MUNCĂ SRL

6.SC STEFAN CONSTRUCTII SERVICII LOCURI DE MUNCA SRL

7.SC FRONTIER YOKOHAMA SRL

8.SC ENERGY CONSTRUCT SRL

9.SC NURSING MP RECRUITMENT; ASISTENŢI MEDICALI ŞI INFIRMIERI ANGLIA SRL-D

10.SC KUJEN ENTERPRISE SRL

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close