ImportantLocal

LOCAL |  Nereguli depistate de ISU la centralele din școli!

Funcționarea și amplasarea centralelelor termice pun în pericol siguranța elevilor din unele unități de învățământ din județul Botoșani. O serie de verificări efectuate reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la școlile și grădinițele alimentate cu gaze naturale au scos la iveală nereguli care astăzi au fost aduse la cunoștința primarilor și conducerii județului, în cadrul Ședinței de Colegiu Prefectural.
“Cu tristeţe spun că în 64 de unităţi de învăţământ au fost constatate nereguli şi asta nu este bine pentru că evenimentele din ultimii ani produse la unităţile de învăţământ, respectiv intoxicări ale copiilor cu gaz, precum şi incendii generate de instalaţii defecte au determinat executarea acestor verificări. Am găsit centrale termice sau instalaţii de alimentare cu gaze naturale care nu au executate verificările tehnice periodice la 23 de unităţi de învăţământ, amplasarea incorectă a centralelor termice, respectiv sub săli de clasă, sau încăperi unde au acces elevii şi personalul didactic am găsit la 17 unităţi, iar la 24 de unităţi neasigurarea rezistenţei la foc a uşilor de acces”, a declarat col. Radu Anton, șeful ISU Botoșani.

Primarii și conducerile unităților de învățământ cu nereguli au primit termene de remediere. În 22 de unităţi de învăţământ au fost deja înlăturate pericolele. Însă, potrivit șefului ISU, unele unități au transmis că „vor remedia problemele atunci când vor avea fonduri ”.

“Este un pericol pe care conştienţi îl menţinem pentru elevi, pentru personalul didactic şi pentru restul personalului. Se va merge în urma somaţiilor făcute până la interzicerea utilizării acelor spaţii. Răspunderea contravenţională şi juridică aparţine directorilor unităţilor de învăţământ şi primăriilor. Am avut discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean în care mi-au spus extrem de ofensaţi că întrerup procesul de învăţământ. Nu e problema noastră, dacă asta este singura decizie şi nu vor alte soluţii alternative, este bine să nu punem în pericol viaţa elevilor. Pentru cei care nu cunosc alte soluţii alternative îi invităm la noi la sediu, cu inginerii de specialitate, pentru a găsi soluţiile necesare. Apreciem că împreună putem găsi soluţii să asigurăm siguranţa copiilor, profesorilor din aceste unităţi de învăţământ”, a cmai spus col. Radu Anton.  

În total, au fost verificate 47 de unităţi coordonatoare, în 71 de sedii din oraşele Botoşani, Dorohoi, Bucecea și în comunele Şendrincei şi Mihai Eminescu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page