LOCAL | Muzică grecească şi dansuri din diferite zone ale Greciei, la Botoșani – FOTO!

Sâmbătă a avut loc cel de-al doilea spectacol din cadrul proiectului Katharsis sărbătoreşte Botoşaniul.

Valorizarea patrimoniului cultural greco-roman în municipiul Botoşani, spectacol care a avut loc în Centrul Vechi. Proiectul îşi propune ca un mare număr de cetăţeni să aibă acces la actele culturale care au loc în Botoşani, să formeze gustul publicului botoşănean, să sprijine tinerii talentaţi, să crească gradul de implicare al cetăţenilor în actul muzical, teatral. Acest lucru s-a putut realiza mai bine printr-un eveniment inovator, inedit.

Tocmai de aceea, un spectacol cu o trupă de teatru antic, unică în perimetrul judeţului Botoşani şi printre foarte puţinele din ţară, ar trezi curiozitatea spectatorului şi apoi ar duce la formarea unei culturi greco-romane atât de necesare tinerilor acestor vremuri, fiind temeiul oricărei culturi spirituale moderne, care a modelat această lume.

Aceste acte de cultură inspirate din Antichitate, nu înseamnă doar întoarcerea la izvoare, ci înseamnă a salva demersul nostru intelectual de la o moarte lentă, voluntară. Scriitorii greci şi latini ne-au lăsat numeroase imagini care nu trebuie doar privite, ci chiar imitate, pentru că o cultură completă, generală nu se poate întemeia decât pe cultura clasică. Prin însuşi numele trupei, Katharsis, actele culturale vor purifica conştiinţe,vor izgoni răul din suflet, vor armoniza spiritul.

Spectatorii vor obţine acest efect terapeutic, scăldându-se în apele lui Thales, inspirând aerul lui Anaximene, mistuind patimile în focul lui Heraclit, aceste trăiri nefiind îngăduite oricui, ci doar celor aleşi. Cetăţenii botoşăneni merită să fie consideraţi între cei aleşi.

Tot unică în Botoşani este şi Trupa de dans grecesc cu acelaşi nume, Katharsis, prin spectacolele căreia se va promova cooperarea culturală la nivelul local, se vor păstra şi promova patrimoniul şi tradiţiile culturale locale şi, mai ales, se va contribui la menţinerea caracterului multicultural specific Botoşaniului.

Deplasarea Trupei de teatru antic Katharsis, şi a Trupei de dans grecesc Katharsis, la festivaluri, spectacole, manifestări naţionale va duce la promovarea valorilor culturale locale în circuitul cultural naţional, regional şi chiar internaţional. Minoritatea greacă din Botoşani, ca parte a comunităţii botoşănene, va avea posibilitatea să vizioneze, dar să se şi implice în activităţi cu specific grecesc, ceea ce le-ar permite păstrarea tradiţiilor lor, reamintirea istoriei lor, a artei lor, în general, şi a artei culinare, în special.

greci-dansuri grecesti (1)

greci-dansuri grecesti (2)

greci-dansuri grecesti (3)

greci-dansuri grecesti (4)

greci-dansuri grecesti (5)

greci-dansuri grecesti (6)

greci-dansuri grecesti (7)

greci-dansuri grecesti (9)

greci-dansuri grecesti (10)

greci-dansuri grecesti (11)

greci-dansuri grecesti (12) greci-dansuri grecesti (13)

greci-dansuri grecesti (14)

greci-dansuri grecesti (15)

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close