ImportantInformatii utileLocal

LOCAL | Misterul vechiului târg al Botoşanilor: întemeiat de un han tătar sau de un viteaz maramureşean din ceata lui Bogdan întemeietorul Moldovei ?

Istoricul Nicolae Iorga afirma că Botoşaniul ar fi fost întemeiat de un boier moldovean Botaş. Alte legende vechi spun că de fapt Botoşani vine de la numele unui han tătar. Istoricii noi generaţii vin cu o altă ipoteză şi spun că defapt Botoşaniul a fost întemeiat de un maramureşean,Botăş, venit de peste munţi, fiind un viteaz din ceata lui Bogdan I întemeietorul Moldovei în 1365.

Botoşaniul vechiul târg al Ţării de Sus al Moldovei, astăzi reşedinţa judeţului cu aceeaşi nume, are o origine etimologică incertă şi care a generat numeroase discuţii. Târgul a fost atestat documentar, cu numele de Botoşani abia în Letopiseţul Ţării Moldovei a cronicarului Grigore Ureche apărut în 1647 şi care face referire la evenimente anterioare din 1439, amintind că la aceea vreme exista un târg dezvoltat ”târgul Botoşanilor”.

În orice caz dovezile arheologice, ca şi precizări ale armenilor care s-au aşezat în această zonă în Evul Mediu, arată că pe locul actualului municipiu Botoşani au existat aşezări încă din secolele XII-XIII.

Nicolae Iorga primul care a pus în discuţie originea numelui Botoşani

Despre originea Botoşaniului, ca şi a numelui său a pomenit Nicolae Iorga susţinând că are legătură cu o veche familie de boieri moldoveni, consemnaţi şi în actele cancelariei lui Ştefan cel Mare, care aveau grijă de ruta comercială de la Marea Neagră la Marea Baltică ce străbătea acest teritoriu. ”Nicolae Iorga preciza că boierul care a întemeiat Botoşaniul şi de la care se trage numele, se numea Botaş şi ar fi trăit aici începând cu mileniul al II-lea, familia sa continuându-i tradiţia şi transformând Botoşaniul într-un mare centru meşteşugăresc, după cum o dovedesc şi cuptoarele medievale descoperite în Centrul Istoric al Botoşaniului”, precizează istoricul botoşănean Daniel Ciucălău.

Citeste articolul intreg pe: adev.ro/n8nnke

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page