LOCAL | Misiunile executate pe linia prevenirii şi combaterii braconajului cinegetic, piscicol şi a tăierilor ilegale de material lemnos

În conformitate cu atribuţiile Jandarmeriei Române prevăzute de Legea nr. 550 din 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a acordat o atenţie sporită prevenirii şi combaterii fenomenului de braconaj piscicol, cinegetic şi tăierilor ilegale de material lemnos, alocând în acest sens resurse umane şi materiale pentru executarea de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea acestor fenomene cu impact negativ asupra ecosistemului, pe termen mediu şi lung.

În acest sens, în perioada 01.09.2017-31.01.2018, personalul unităţii noastre a executat un număr de 77 de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de material lemnos, la care au participat 173 de jandarmi, atât independent, cât şi în cooperare cu personalul Direcţiei Silvice Botoşani.

Chiar dacă, la nivelul judeţului Botoşani, fenomenul tăierilor ilegale de material lemnos cunoaşte un trend descendent în ultimii ani, personalul unităţii noastre a constatat un număr de 20 de contravenţii la Legea nr. 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul silvic, fiind aplicate  20 de amenzi în valoare de 33.100 lei şi confiscată cantitatea de 7 metri cubi de material lemnos, care a fost dată în custodia organelor silvice. Acţiunile au fost executate în fondul forestier din zona comunelor Corni (în special zona Balta Arsă), Vorona, Pomârla şi Ibăneşti. Totodată, dorim să evidenţiem faptul că fenomenul comercializării ilegale a pomilor de Crăciun în zona pieţelor din localităţile urbane ale judeţului Botoşani a atins minimul ultimilor ani, astfel că în urma controalelor şi acţiunilor executate în aceste zone nu au fost constatate fapte de natură contravenţională.

Pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi cinegetic, unitatea a cooperat cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani şi Clubul Sportiv Bucovina Fishing Suceava, fiind acordată o atenţie deosebită zonei râului Siret, respectiv celor 2 amenajări hidrologice – Bucecea şi Rogojeşti, dar în acelaşi timp s-a acţionat şi pe râul Prut, aici beneficiind şi de  sprijinul  poliţiştilor de frontieră. Astfel, în aceeaşi perioadă, au fost organizate 17 acţiuni pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol,  fiind constatată 1 infracţiune de ,,utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”(art. 64, lit. K din O.U.G. nr.23/2008 ) şi depistate 4 persoane care montau pe luciul de apă al acumulării piscicole Rogojeşti 17  plase monofilament, în lungime totală de 580 metri. Au fost aplicate 63 de contravenţii la O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu aplicarea a 33 de amenzi în valoare de 9900 de lei şi 30 de avertismente. Aproximativ 90% din contravenţiile la regimul piscicol au fost constatate pe raza acumulărilor hidrologice Bucecea şi Rogojeşti. Aceste date conduc la concluzia că pe raza celor 2 acumulări hidrologice fenomenul braconajului piscicol cunoaşte cel mai ridicat nivel de pe raza judeţului Botoşani.

Colaborarea foarte bună cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani s-a materializat în executarea unui număr de 17 acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului cinegetic  pe fondurile de vânătoare, ocazie cu care au fost constatate 23 de contravenţii la Legea nr. 407 din 2006 privind vânătoarea şi fondul cinegetic, fiind aplicate 18 amenzi în valoare de 11.000 de lei şi 5 avertismente.

Totodată, în luna decembrie 2017, pe timpul executării unei acţiuni în cooperare cu lucrătorii Ocolului Silvic Mihai Eminescu în zona împădurită din apropierea satului Balta Arsă, comuna Corni,  jandarmii au depistat trei localnici care au braconat un căprior în varstă de 2-3 ani, cu ajutorul unor mijloace improvizate. Un astfel de exemplar este evaluat la aproximativ 5000 euro, conform normelor A.J.V.P.S. Botoşani. Faţă de aceştia au fost întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de vânarea mamiferelor cu mijloace neautorizate şi transportul vânatului dobândit.

 

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close