ImportantLocal

LOCAL | Maternitatea Săveni va fi desfiinţată

Maternitatea din orasul Săveni, judeţul Botoşani, va fi închisă. Autorităţile au solicitat avizul Ministerului Sănătăţii pentru desfiinţarea compartimentului pe motiv că acesta nu îndeplineşte condiiţiile de funcţionare şi nici nu îşi justifică activitatea. 

 Secţia de obstetrica şi ginecologie şi neonatologie a Spitalului Orăşenesc Săveni a devenit compartiment în 2011, odată cu comasarea mai multor unităţi medicale, devenite secţii ale Spitalului Judeţean. Unitatea nu oferă condiţiile unui spital modern, aşa că autorităţile au decis să o desfiinţeze.

„În august s-a făcut un control şi s-a decis ce secţii vor rămâne şi ce secţii nu vor rămâne în structură. S-a decis închiderea Maternităţii în special din cauză că nu sunt naşteri, nu există un circuit funcţional în Secţia Săveni, nu avem serviciu de sterilizare, nu avem medici suficienţi pentru asigurarea liniei de gardă şi nu există condiţii pentru desfăşurarea unui circuit medical corespunzător”, a declarat dr. Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean

Modificările vor aduce şi economii importante la bugetul de stat, spune preşedintee CJ Gheorghe Sorescu.
Noi suntem de acord cu acest punct de vedere al Spitalului Judeţean. Am discutat şi cu cei de la DSP şi au recunoscut că Maternitatea Săveni nu are condiţii de maternitate, e o casă de naşteri cu o dotare la nivelul anilor 60… noi suntem în 2015! E adevărat că e o modalitate de a face şi nişte reduceri de cheltuieli” a spus Gheorghe Sorescu, preşedintele CJ Botoşani.

Sindicatele din sănătate au contestat măsura pe toate căile. Memorii au fost depuse atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Sănătăţii.

 ” Este un serviciu care a fost înfiinţat cu 60 de ani în urmă şi a funcţionat şi a fost nevoie de ea, acum nu mai este nevoie. Deserveşte populaţia din 12 comune şi un oraş. Prin desfiinţare, la nivelul judeţului rămân două maternităţi, ceea ce este foarte puţin. Nu poţi rezolva problema unei naşteri la camera de urgenţă, fără specialişti! Spitalul judeţean dacă ar fi dorit ca aeste compartimente să existe, ar fi făcut un minim de investiţii. Să vii să spui că este o COCINĂ , aşa cum a spus managerul, mi se pare mult prea mult! ” a  explicat Octavian Dumitru, liderul sindicatului Sanitas Botoşani.

În cazul în care Ministerul va da aviz pozitiv, personalul medical- un medic neonatolog cu jumătate de normă, un medic ginecolog, şapte asistenţi şi un infirmier ar putea fi redistribuţi în celelalte două secţii funcţionale la Săveni. 

În aceste condiţii, urgenţele vor fi soluţionate în camera de Gardă a Secţiei de la Săveni, iar celelalte cazuri vor fi direcţionate către Maternitatea din Botoşani.

“Bănuiesc că cei care vor închide îşi vor asuma riscurile care pot să apară într-un transport de la o distanţă mare până la Botoşani, la o distanţă de 100 de km, cât este de la Mitoc, Horia sau Crasnaleuca !” a încheiat liderul sindicatului Sanitas Botoşani.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page