LOCAL | Măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus, luate de DSP Botoșani

Direcția de Sănătate Publică Botoșani informează că marți, 10.03.2020, la ora 14.00, în județul Botoșani existau 224 persoane autoizolate la domiciliu, în acest număr fiind incluși și membrii familiei. Nu există persoane în carantină și nici cazuri suspecte.

Sunt negative testele recoltate de la persoanele contact direct cu suspecții confirmați din Suceava și din Ucraina.

La nivelul județului se aplică măsurile de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile a celor veniți din zonele afectate și a membrilor de familie din aceeași locuință.

Solicităm persoanelor sosite din zonele afectate responsabilitate, declararea tuturor informațiilor necesare pentru evaluarea riscului epidemiologic (localitățile în care au locuit în ultimele 14 zile anterior revenirii în țară, contactul cu persoane infectate cu noul coronavirus) și respectarea cu strictețe a măsurilor dispuse de autorități.

Până la data de 31 martie 2020 este interzisă organizarea oricărui eveniment ce implică participarea unui număr de peste 1000 persoane.

Pentru activități în care vor fi implicate între 200 și 1000 de persoane, organizatorii vor solicita avizul Direcției de Sănătate Publică, depunând, cu minim 72 de ore înaintea evenimentului, la DSP solicitarea de analiză și avizare, însoțită de toate informațiile necesare evaluării riscului, sub declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea informațiilor.

Caracteristicile specifice ale evenimentului care ar trebui să fie luate în considerare includ:

– densitatea mulțimii;

– natura contactului dintre participanți (de exemplu, un concert sau eveniment religios, în interior sau în aer liber, amenajarea locului);

– dacă la eveniment vor fi prezenți participanți înregistrați și neînregistrați;

– ocupația participanților și posibila lor expunere anterioară;

– numărul de participanți care vin din țări sau zone afectate de focare în termen de 14 zile înainte de eveniment;

– vârsta participanților; deoarece persoanele în vârstă care au afecțiuni co-morbide par a fi afectate mai grav, evenimentele la care participanții fac parte în principal din această categorie pot fi asociate cu transmiterea crescută;

– tipul sau scopul evenimentului (de exemplu: sportiv, festival, religios, politic, cultural);

– durata și modul de călătorie a participanților. Dacă durata evenimentului este mai lungă decât perioada de incubație pentru infecția cu coronavirus (14 zile), atunci se așteaptă ca majoritatea cazurilor asociate evenimentului să se producă chiar în timpul desfășurării acestuia. În schimb, dacă durata este mai scurtă, majoritatea cazurilor ar apărea probabil după eveniment, în timp ce oamenii călătoresc și se întorc în comunitățile lor de origine.

Se exceptează emiterea avizului Direcției de Sănătate Publică în cazul evenimentelor cu un număr de până de 200 de participanți, însă organizatorul are obligația să asigure dotarea cu materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, dezinfecție frecventă a clanțelor de la uși, în special ale toaletelor, cât și a altor suprafețe, etc.). De asemenea, în cazul în care o persoană care a participat la eveniment se va confirma pozitiv la Covid 19, organizatorul are obligația de a pune la dispoziția DSP Botoșani listele nominale cu datele de contact ale participanților.

 Atenționăm că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se sancționează conform Art. 352 din Codul penal și a Art. 34 lit .m) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare.

Reamintim că informații pentru populație, informații pentru personalul medico-sanitar, evaluare de risc, sfaturi pentru călători, precum și situația la nivel global/național actualizată zilnic le găsiți pe site-ul www.cnscbt.ro.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close