ImportantLocal

LOCAL | Liste de așteptare la cardiologie! Programările se fac și peste 30 de zile!

Botoșănenii așteaptă o lună sau chiar mai mult să fie consultați. Pentru asta, însă, au mai făcut un drum, pentru programare. Între timp, au găsit soluții care să nu le agraveze afecțiunile, cel mai des întâlnite pe listele bolilor fatale.

În Spitalul Județean Botoșani lucrează doar 4 medici cardiologi, adică 50% din necesar. Aceștia abia fac față solicitărilor, din ce în ce mai multe în ultima vreme, spune dr. Maria Matei, medicul șef al secției.

“Pacienții au nevoie de îngrijiri permanente, de supraveghere și de controale în policlinică. Nu avem niciun medic angajat pentru policlinică. Suntem 4 medici care asigurăm îngrijire la cele 60 de paturi și în intervalul programului zilnic facem și ambulator. La noi vin cazuri din tot județul. Să putem face și ambulator, și UTIC (Unitatea de Terapie Intensivă Coronarieni), și consultul intersecție și Urgențe, ne este foarte, foarte greu. Din acest motiv la policlinică nu putem asigura decât minimul obligatoriu ca să avem contractul cu Casa de Asigurări și de asta se ajunge cu programările de pe o lună pe alta. Este și în dezavantajul pacienților și în dezavantajul doctorilor. Suntem suprasolicitați, nu putem acoperi listele de gărzi, consultațiile la UPU, plus programul zilnic, plus ambulatoriu, plus gărzile… toată activitatea noastră este contra-cronometru. Suntem la limită, extrem de obosiți și extrem de aglomerați ” a declarat medicul șef Maria Matei.

În ambulatoriu un medic consultă o oră pe zi, adică doar 4 pacienți, pentru că atât permite o investigație de specialitate, dar și pentru a fi respectată lista de 28 de consultații pe zi. Un sfert dintre bolnavii investigați în policlinică au nevoie de internare. Peste tot sunt aceiași medici. Șanse de angajare nu sunt, pentru că nici bani nu sunt.

“Se fac programări și cu 30 de zile în avans. E o situație care derivă pe de o parte din numărul insuficient de medici. Avem 4 medici cardiologi în loc de 7, cât ar trebui să fie după normativ. Ei desfășoară activitatea integrat. Pe de altă parte, există o adresabilitate crescută pe această specialitate. Urgențele sunt preluate în mod prioritar. O situație similară mai este întâlnită la ortopedie, însă sporadic, în funcție de condițiile meteorologice” a spus Ioan Asaftei, director de îngrijiri la Spitalul Județean Mavromati.

În primul trimestru au fost înregistrate peste 1.000 de internări, iar Contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a fost deja depășit cu 30%.

“În luna ianuarie am avut contractate, pe cardiologie la spitalizare continuă, 214 cazuri și avem 226 de cazuri rezolvate. Pe luna februarie s-a depășit cu 25 de cazuri iar pe martie cu 34 de cazuri. La fel și la spitalizarea de zi!” a mai spus directorul de îngrijiri.

România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa si mortalitatea cauzate de bolile vasculare cerebrale. 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page