ImportantLocal

LOCAL | Istoria minorităţilor – eveniment cultural complex astăzi, la Muzeu şi în depoul Eltrans!

Istoria minorităţilor – instantanee minoritare

Expoziţia de fotografie “Istoria minorităţilor”, gazduită de Muzeul Judeţean Botoşani are doua componente. Posterele, cu imagini sugestive din viaţa, locurile şi obiceiurile membrilor comunităţilor minoritare din zona Moldovei şi cele 19 fotografii cu etnia romă ce abordează ca temă, în general, principala îndeletnire a acesteia: muzica.

Expozitia este un concept de artă comparată, prin care au fost prezentate “face to face” comunităţi entice minoritare în Moldova, dar aplicându-se principiul flexibilităţii: participanţii au avut libertatea deplină în a selecta fotografiile şi expune acele elemnete identitare pe care le consideră reprezentative. Acest mod de abordare ne edifică asupra imaginii pe care fiecare grup minoritar şi-o construieşte şi vrea să o impună.

Exceptând comunitatea evreiască, care a preferat să prezinte aspecte cu temă religioase, toate minoritatile au abordat o temă ce demonstrează activitatea culturală susţinută prin dansuri, muzica, sau costum. Aceste activităţi culturale ale etnicilor minoritari au drept scop afirmarea şi reprezentarea identitaţii culturale în spaţiul etnicilor majoritari.

Expoziţia cuprinde 16 postere, un amalgam de explozie şi culoare, care a fost expusă şi la Iaşi, la Galeriile de Artă “La Gard” a Casei de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi. Expoziţia este realizată cu sprijinul comunităţilor minoritare din zona Moldovei, care au pus la dispoziţie fotografii din propriile albume foto. Se regăsesc fotografii de colecţie ale comunitaţilor Evreiască, Armeană, Romă, Elenă, Ucraineană şi Rusă/Lipoveană.

A doua componentă a expoziţiei o reprezintă secţiunea de fotografie. Etnia romă se diferentiază de toate celelalte prin faptul să este coherentă pe principii de castă, nu şi religioase. Coeziunea etnică ţine doar de familia restrânsă şi de cea lărgită, iar noţiunile de “popor şi ţar”  nu au rezonanţă ca în cazul altor etnii. Există un temei important care explică coeziunea etnică a romilor şi pentru care merită cunoscuţi mai bine şi respectati: locul mamei şi al familiei. În jurul familiei şi pentru ea se învarte toata viaţa rromilor. Mama este cea mai importantă persoană, iar pentru mamă copii sunt raţiunea de a fi. La rromi femeia ajunge în poziţia cea mai respectată, de mamă, iar vestimentaţia trebuie să îi fie decentă, motiv pentru care trupul femeii este totdeauna acoperit. Marca diferenţiatoare între fată şi femeie o face podoaba capului: fetele pot merge şi descoperite, femeile niciodată. Părul fetele este împletit în trei coade, al femeilor în două. Portul femeilor indică şi poziţia social, prin bogăţia şi valoarea podoabelor. Femeia trebuie să poarte aur pentru că ea este podoaba barbatului şi a familiei sale, iar prezentarea ei funcţioneaza să o reclamă a familiei sale.

Expoziţia “Istoria minorităţilor” de la Botoşani se înscrie în seria de manifestări organizate în cadrul evenimentului cultural-artistic“Instantanee minoritare”, care mai cuprinde spectacolul de teatru stradal “Fereastra”, ce se va juca astăzi, începând cu orele 17.00 pe esplanada din faţa Muzeului Judeţean şi spectacolul de teatru stradal “Restituţio Benjamin Fondane”, ce se juca tot astăzi, începând cu orele 19.30, într-un spaţiu inedit: hala de tramvaie a Depoului Eltrans.

Evenimentul de la Botoşani face parte din proiectului “Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii” iniţiat de Primăria municipiului Iaşi în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” şi Asociaţia “Pro Roma”. Proiectul este finanţat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Flyer_Botosani_fata1_PREVIEW Flyer_Botosani_fata2_PREVIEWinvitatie minoritati

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page