ImportantLocal

LOCAL | Ion Pillat şi Grigore Vieru, comemoraţi de către elevii Şcolii Rădăuţi – Prut – FOTO

 Momente pline de emoţii s-au desfăşurat la Căminul Cultural de la Rădăuţi – Prut. În cadrul proiectului transfrontalier ,,Cartea uneşte inimi,, doamna prof. de limba română Covaş Simona şi consilierul educativ, prof. Ceică Cristina Luminiţa, cadre didactice la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădăuţi – Prut, au ţinut să amintească elevilor, părinţilor şi altor membri ai comunităţii locale, că, pe cele două maluri ale Prutului au ,,luminat,, două importante stele ale liricii româneşti Ion Pillat şi Grigore Vieru.

Ion Pillat, poetul de pe malul drept al Prutului şi-a petrecut la Miorcani veri multe, încă din copilărie, dar şi ani întregi de deplină maturitate. Aici a scris, inspirat de meandrele Prutului şi de liniştea satului Miorcani, versuri care l-au legat pentru totdeauna de nordul Moldovei: ,,Toamna la Miorcani,,; ,,Seara la Miorcani,,

Grigore Vieru, poetul de pe celălalt mal al Prutului, din satul de vis-à-vis de Miorcanii lui Pillat, din Pererîta, raionul Briceni, Republica Moldova, a fost poetul care nu a visat să ajungă în Cosmos, ci doar să treacă Prutul. ”În viaţa mea am trecut prin mai multe cumpene. Bunul Dumnezeu m-a ajutat să ies din ele. (…) Pentru prima oară, poate, am luat în serios moartea şi am căutat să dialoghez cu ea. Pe un ton destul de senin. Gândurile însă mi s-au îndreptat mai mult spre Dumnezeu. (…). Mă bucur că s-a redeschis biserica din satul meu de pe malul Prutului. Prin anii ’50-’80 glasul clopotului ei fusese înăbuşit. Sătenii noştri sfinţeau pasca în zvonul clopotului bisericii de pe malul drept al Prutului – din Miorcanii lui Ion Pillat, zvon care zbura peste sârma ghimpată. (…) Teoretic şi ”constituţional” (?!) suntem închişi în ţarcul ,,limbii moldoveneşti’. Practic, însă ne mişcăm în interiorul limbii lui Eminescu, în spaţiul limbii române, pe care, prin voia lui Dumnezeu, suntem datori s-o apărăm. La ora actuală, principalul obiectiv moral şi politic este apărarea Bisericii naţionale, a limbii române şi a istoriei românilor. Nu putem zbura peste Prut fără aceste aripi esenţiale”, spunea Vieru într-un interviu din februarie 2008.

Doamna prof. de limba română Covaş Simona a reuşit împreună cu elevii Şcolii Rădăuţi – Prut să ne facă mândri că avem o astfel de zestre naţională. Astfel în debutul programului Timoftei Sandra Emilia, elevă în cl. a VII-a, a recitat cu multe emoţii poezia poetului contemporan Pavel Lică ,,Fratelui de peste Prut,,. În continuare au fost recitate poezii de Grigore Vieru ,,Casa părintească,, recitată de Vieriu Bianca din cl. a V-a şi ,,Scrisoare din Basarabia,, recitată de eleva din cl a V-a Ţanţa Petronela. Din opera lui Pillat au fost recitate poeziile ,,Întoarcere,, – Atodiresei Cristina din cl. a VI-a, ,,Cămara de fructe,, – Zaharia Teodora din cl. a VI-a, ,,Arta poetică,, –Atănăsoaie Michaela din cl. a VII – a, ,,Post – Mortem,, – Cazacu Bianca din cl. a VI – a iar elevaMuraru Melisa din cl. a VI – a a cântat ,,Cântec de leagăn,,.

Menţionăm că întraga activitate a fost realizată cu gândul la colegul nostru Postolachi Vasile, coordonator al proiectului ,,Cartea uneşte inimi,, plecat la studii în Spania şi care se va bucura când va vedea că acest proiect început din inimă merge mai departe. De asemenea trebuie să spunem că activitatea a fost realizată şi cu gândul la fraţii de peste Prut, de la Liceul Teoretic Lipcani din Basarabia, care, din păcate nu au reuşit să participe din motive bine întemeiate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page