LOCAL | Instruirea primarilor pentru situații de urgență s-a încheiat

În perioada 20 aprilie – 29 mai, 61 de primari de comună au participat la cursurile de perfecţionare în domeniul situaţiilor de urgenţă, organizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

Activitatea se înscrie în Planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă în 2015, aprobat prin ordin al preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Costică Macaleţi.

Cursurile, desfăşurate în trei serii de pregătire (20 – 24 aprilie, 11 – 15 mai şi 25 -29 mai), au avut un caracter interdisciplinar impus de diversitatea tipurilor de riscuri (incendii, inundaţii, cutremure de pământ, alunecări de teren, explozii, accidente, etc.) a căror prevenire şi gestionare implică cunoştinţe, competenţe şi abilităţi din mai multe domenii de activitate.

Fiecare serie de curs s-a desfăşurat pe durata a cinci zile lucrătoare (30 ore), din care: 15 ore – pregătire teoretică; 15 ore – activităţi practice şi evaluarea cursanţilor privind cunoştinţele asimilate/ deprinderile formate în domeniul managementului local al situaţiilor de urgenţă.

Temele prezentate au fost concepute în aşa fel încât cursanţii să poată dobândi cunoştinţe, competenţe şi abilităţi tehnice şi profesionale complementare necesare organizării şi asigurării managementului situaţiilor de urgenţă la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

În cadrul şedinţelor practice au fost desfăşurate studii de caz şi analize ale unor situaţii ipotetice, create în concordanţă cu cerinţele temelor şi şedinţelor, în scopul transferului de cunoştinţe şi realizării obiectivelor propuse în special formarea deprinderilor de luare a deciziei privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, organizarea şi conducerea activităţilor structurilor locale şi forţelor de intervenţie, cunoaşterea modului de cooperare, colaborare şi sprijin în situaţii de urgenţă.

Dintre activităţile  practice desfăşurate enumerăm:

–  prezentarea fluxului informaţional-decizional în  situaţii de urgenţă organizat la nivelul Centrului operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi a tehnicii de intervenţie din dotarea Detaşamentului de pompieri Botoşani;

– prezentarea activităţilor ce se execută  pentru aducerea în stare de funcţionare a centrului operativ cu activitate temporară şi intensificarea fluxului informaţional-decizional la nivelul de comună;

– prezentarea Schemei de avertizare-alarmare a populaţiei din zonele de risc;

– prezentarea tehnicii din dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;

– prezentarea activităţilor pentru organizarea şi desfăşurarea evacuării populaţiei, a bunurilor materiale şi animalelor dintr-o zonă de risc la  inundaţii;

– prezentarea activităţilor ce se desfăşoară pentru organizarea şi amenajarea unei tabere de sinistraţi etc.

La final, cursanţii au fost evaluaţi cu privire la cunoştinţele asimilate şi deprinderile formate în domeniul managementului local al situaţiilor de urgenţă. Până în acest an, aceste cursuri se desfăşurau la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Bacău.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close