ImportantLocal

LOCAL | Instanțele din Botoșani, extrem de aglomerate

Aproape 80.000 de dosare au fost înregistrate, anul trecut, la Tribunalul Botoşani şi la Judecătoriile Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Darabani.

Anitta Manole, preşedintele Tribunalului Botoşani, a declarat astăzi că 52.764 dintre dosare au fost soluționate, înregistrându-se o operativitate de 75,80%.

Cea mai încărcată instanţă ca volum al activităţii, din raza Tribunalului, a fost Judecătoria Botoşani, cu 39.733 de cauze de soluţionat.

În ceea ce priveşte activitatea instanţei, efortul atât al magistraţilor, cât şi al personalului auxiliar, s-a concentrat în primul rând pe epuizarea stocului de dosare, şi a fost îngreunată de aplicarea în continuare a procedurilor paralele atât în materie procesual civilă, cât şi penală. La nivelul Tribunalului Botoşani, instanţă distinctă, un impact deosebit l-a avut intrarea în vigoare a Legii 85/2014, Legea insolvenţei. Atât la nivelul Tribunalului Botoşani, cât şi al instanţelor din raza teritorială, încărcătura pe judecător, atât din perspectiva posturilor efectiv ocupate cât şi a schemei, a depăşit media naţională. Din perspectiva ierarhiei la nivel naţional, Tribunalul Botoşani se situează pe locul 11 în ierarhia Tribunalelor, încărcătura pe schemă, şi pe locul 13,  ca încărcătură pe posturi efectiv ocupate. Judecătoria Botoşani se situează pe locul 17, respectiv locul 9″, a precizat Anitta Manole, președintele Tribunalului Botoșani.
Tribunalul Botoșani a ocupat locul 13 la nivel național cu 16. 194 de dosare la 24 de judecători,  Judecătoria Botoşani locul 9 cu 39.733 dosare la 22 de judecători,  Judecătoria Dorohoi locul 42 cu 6.356 de dosare la 5 judecători, Judecătoria Darabani locul 19 cu 4.473 dosare la trei judecători, Judecătoria Săveni locul 30 cu  14.152 dosare la trei judecători.

Conform bilanțului activității instanțelor din județul Botoșani în anul 2014, s-a constatat un protest al calității actului de justiţie doar 1,95 % din hotărâri fiind casate, adică 778 din 40. 238.
Președintele Tribunalului a mai declarat că volumul de activitate la Secţia Penală a crescut şi ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button