Important

LOCAL | Inițiativă legislativă pentru ca polițiștii locali să poată avea radar și competențe de sancționare sporite

Poliția Locală va avea la fel de multe atribuții ca și Poliția Națională, potrivit unui proiect de lege strecurat în vreme de pandemie la Camera Deputaților. Printre multe altele, polițiștii de la Locală vor fi dotați cu radare și vor putea reține permisele de conducere ale șoferilor.

Polițiștii locali preiau toate atribuțiile Poliției Rutiere

O veste care dă fiori mai reci decât pandemia este aceea că Poliția Locală se transformă în Poliție Națională. Practic, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.155/2010 privind Poliția Locală, inițiat de parlamentarii PMP la solicitarea Sindicatului Polițiștilor ProLex, polițiștii locali vor avea dreptul să rețină permisele de conducere și să aplice sancțiuni pentru toate infracțiunile prevăzute în Codul Rutier și vor avea dreptul să solicite documentul de identitate și permisul de conducere, documentul de înmatriculare, documente referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege. Astfel, polițiști locali pot constata contravenții și aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de vehicule aflate în așteptare, circulația pe benzile destinate exclusiv transportului în comun, blocarea centrului intersecției, nerespectarea indicațiilor polițistului și neacordarea de prioritate. Totodată, aceștia pot constata contravenții și pot aplica sancțiuni pentru depășirea vitezei legale, folosind mijloace tehnice fixe și mobile omologate și verificate metrologic, pentru nerespectarea obligației proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul de a comunica identitatea persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat. Mai mult, polițiștii locali vor putea constata contravenții și aplica sancțiuni pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, precum și pentru nerespectarea normelor specifice activității de transport de persoane și mărfuri pe teritoriul unității administrativ-teritoriale și, după caz, vor putea sesiza organele abilitate din domeniul licențierii transportului rutier. Un articol și mai controversat din proiectul de act normativ este acela care prevede că, în cazul exercitării în comun cu Poliția Română sau Jandarmeria Română a misiunilor de menținere sau asigurare a ordinii publice, ori pentru dirijarea circulației rutiere, efectivele poliției locale acționează, în mod independent sau în dispozitive integrate, sub coordonarea directă a structurilor Ministerului Afacerilor interne, după caz. ”Pe timpul acțiunilor comune, structurile Poliției Locale și structurile teritoriale ale MAI fac schimb reciproc de date și informații necesare îndeplinirii misiunilor în sistem integrat”, se arată în proiectul legislativ.

Testarea psihologică, obligatorie

Printre modificările aduce în proiectul de act normativ se numără și obligativitatea testării psihologice a polițiștilor locali. ”Testarea psihologică a polțiștilor locali este obligatorie o dată la doi ani. Polițiștii locali care prezintă, în mod repetat, comportamente dezadaptive și suspiciuni de suprasolicitare psihică și nervoasă, care le afectează activitatea profesională, pot fi testați psihologic la solicitarea motivată a șefului ierarhic, cu aprobarea șefulu structurii de poliție locală. Refuzul nejustificat al polițistului local de a se prezenta la testarea psihologică atrage eliberarea din funcția publică deținută. Testarea psihologică se efectuează de instituții specializate ori de persoane autorizate în acest sens”, se prevede în proiectul legislativ, potrivit: https://www.national.ro

VEZI PROIECTUL DE LEGE AICI

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page