Importantsocial

LOCAL | În contextul unor cazuri confirmate de gripă aviară, DSP Botoșani recomandă: ,,Cumpăraţi carne de pasăre și ouă numai din magazine autorizate”

Având in vedere informaţiile despre confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 inait patogen la pasări domestice in tari din Europa , vecine cu România si a apariţiei unui focar la o ferma de pasări din judeţul Maramureş, Direcia de Sănptate Publică Botoșani face recomandări importante

,,Vaccinarea antigripala cu vaccin sezonier a persoanelor expuse la contactul cu pasări bolnave/moarte

MASURI GENERALE PENTRU POPULAŢIE

-Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar -Nu manipulaţi păsări moarte

-Supravegheaţi copiii, nu-i lăsaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave -Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate

-Anunţaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; -Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autorităţilor veterinare; CUM PREPARAŢI HRANA

-Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate -Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele

 

care sunt gata preparate

-Spălaţi-vă pe mâini inainte, între si după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic

-Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic

-Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C

-înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupâ aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun

-Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic -După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page