LOCAL | Florin Ţurcanu va fi judecat în stare de arest preventiv!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată:

–        în stare de arest preventiv, a inculpatului ŢURCANU FLORIN, având calitatea de președinte al Consiliului Județean Botoșani, la data comiterii faptelor,

 – pentru săvârşirea infracţiunilor de:

   trafic de influenţă, prev. de art. 291 Cod penal, raportat la art. 6 și art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (8 acte materiale), constând în aceea că în perioada iunie 2013-septembrie 2014,în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Botoșani, a pretins și primit de la inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, administrator în drept sau în fapt al firmelor SC Cornell s Floor SRL, SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, din Botoșani, sume de bani şi alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea lui Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, strada Aleea Pajiștei, nr. 13, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic, foloase în schimbul cărora i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni şi Avrămeni, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a și întâmplat ulterior, precum şi că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina pe aceștia să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.

  şi

spălarea banilor prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penalconstând în aceea că în perioada august 2013 – ianuarie 2015, a ascuns și a disimulat adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei şi a proprietăţii asupra imobilului din strada Aleea Pajiștei, nr. 13, mun. Botoșaniimobil care a fost construit și finanțat gratuit, cu suma de  272.906,16 lei, de către SC Cornells Floor SRL și de către inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.

ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

 în stare de libertate,a inculpatului ANUŞCA ARISTOMEL pentru săvârșireainfracțiunilor de:

–      complicitate la trafic de influenţă, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 şi art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000,modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal   constând în aceea că,în perioada 2013-2014, l-a ajutat, cu intenție, pe inculpatul Țurcanu Florin, intermediind primirea sumelor de bani și a foloasele necuvenite în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând cval. lucrări de construcție și amenajare efectuate la imobilul din Aleea Pajiștei, nr. 13, mun. Botoșani, foloase remise de către inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, în schimbul promisiunii făcute de inculpatul Țurcanu Florin că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține și că va interveni pe lângă funcționari publici din Consiliul Județean Botoșani și primari din cadrul primărilor Avrămeni și Dîngeni, jud. Botoșani, pentru a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri către SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, administrate de BÎRSAN VASILE MARCEL şi pentru a-i determina să favorizeze firma SC Cornell s Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca și subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câștigarea licitațiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local, Consiliul Județean Botoșani având calitatea de autoritate contractantă, respectiv lucrările privind ,,Reabilitarea și valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coșula, județul Botoșani”, ,,Modernizare DJ 207N Botoșani-Curtești-Cristești – DN 28B, km 0+900-13+900” și ,,Modernizare DJ 208H Pădureni-Coșula-Buda, km 34+150-39+150”.

Şi

–     complicitate la spălarea banilor prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal,constând în aceea că, în perioada august 2013- ianuarie 2015  l-a ajutat pe inculpatul Țurcanu Florin să ascundă și să disimuleze adevărata natură a provenienței, a dispoziției și a proprietății imobilului din strada Aleea Pajiștei, nr. 13, mun. Botoșanicare a fost construit și finanțat gratuit în perioada 2013-2014 de către SC Cornells Floor SRL și inc. Bîrsan Vasile Marcel, cu suma de  272.906,16 lei, cunoscând că bunurile astfel dobândite provin din săvârșirea unei infracțiuni.

Acțiunile desfășurate de complicele ANUȘCA ARISTOMEL au constat înîncheierea, la data de 08.08.2013, unui contract de antrepriză fictiv pentru construirea imobilului cu SC Paltinul G.B.SRL, în scopul ascunderii și disimulării beneficiarului real al construcției imobilului – inculpatul Țurcanu Florin – precum și a originii reale a materialelor de construcție și a manoperei gratuite folosite la construcția imobilului și care proveneau de la SC Cornell s Floor SRL și SC Omniutil SRL, în sprijinul acordat autorului pentru dobândirea sumelor de bani în cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de Bîrsan Vasile Marcel și care în final, au ajuns prin intermediul complicelui în contul bancar al SC Paltinul GB SRL Botoșani. De asemenea, după finalizarea lucrărilor de construcție, inculpatul ANUȘCA ARISTOMEL l-a sprijinit pe inculpatul ȚURCANU FLORIN în scopul ca acesta să-și mascheze și să ascundă calitatea de beneficiar real al construcțiilor executate și de proprietar în fapt asupra imobilului, şi ca să disimuleze proprietatea asupra imobilului dobândit din săvârșirea unei infracțiuni, efectuând demersuri la instituțiile și firmele abilitate, respectiv la Consiliul Județean Botoșani, Primăria municipiului Botoșani, E-on Energie SA, OCPI Botoșani precum şi la trei firme având ca obiect activităţi de proiectare.

ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului pe casa de locuit din Botoşani, Aleea Pajiștei, nr. 13 care formează infracţiunii de trafic de influenţă, în vederea asigurării posibilităţii de executare a măsurii de siguranţă a confiscării speciale până la concurenţa sumei de 272.906, 16 lei, măsura asiguratorie fiind menţinută de judecătorul de drepturi şi libertăți de la instanţa competentă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de menţinere a măsurii preventive luată faţă de inc. Ţurcanu Florin şi de menţinere a măsurii asigurătorii dispuse în cauză. 

 

Cu privire la inculpatul Bîrsan Vasile Marcel s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

De asemenea, s-a mai dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor sub aspectul infr. prev. de art. 13din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal şi instigare la abuz în serviciu de către parchetele competente pentru verificarea modului de atribuire de către funcţionarii publici a celor două contracte de lucrări înregistrate la Primăriile Dîngeni şi Avrămeni respectiv  în legătură cu organizarea licitaţiilor publice la care s-a făcut referire în cauză, având ca obiect contracte finanţate din fonduri europene precum şi modul de verificare și avizare a documentelor care au stat la baza elaborării Planului Urbanistic Zonal și emiterea HCL nr. 56/2014 prin care suprafața de 2.045 m.p. teren deținut de inculpatul Anușca Aristomel în mun. Botoșani, Aleea Pajiștei, nr. 13 a fost trecută în intravilanul localității

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat DNA

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close