LOCAL | Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ, reținut pentru 24 de ore la DNA !

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Suceava au dispus, ieri seară, reținerea pentru 24 de ore, a fostului președinte al Consiliului Judeţean Botoşani.

El a fost dus cu mandat la sediul DNA Suceava pentru audieri, după ce anchetatorii i-au percheziționat, mai bune de 8 ore, locuința de la Lebăda. Casa a fost construită pe numele socrului său în perioada în care Ţurcanu era președinte al Consiliului Județean.

Florin Țurcanu este acuzat  de trafic de influenţă în ceea ce priveşte construcţia acestei case.

Iată comunicatul DNA:

“Prin Ordonanţa din data de 22.03.2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul ȚURCANU FLORIN, având calitatea de președinte al Consiliului Județean Botoșani, la data comiterii faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 Cod penal, raportat la art. 6 și art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (8 acte materiale)

constând în aceea că, în perioada iunie 2013-septembrie 2014 în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Botoșani a pretins și primit sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea unui membru din familia lui Țurcanu Florin, situat în municipiul Botoșani, Aleea Pajiștei, nr. 13, de la Bîrsan Vasile Marcel, administrator în drept sau în fapt al firmelor SC Cornell s Floor SRL, SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, din Botoșani, după cum urmează:

– cheltuieli în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând:

* lucrări de execuție beci + casă;

* lucrări de execuție canalizare și alimentare cu apă;

* lucrări de execuție fosă septică;

* lucrări de execuție gard;

– lucrări de finisaje, instalații electrice, instalații sanitare, instalații termice, executate de SC Cornell S Floor SRL dar care nu au fost facturate către societatea folosită drept paravan aparţinând unei rude de-a lui Bîrsan Vasile Marcel sau către beneficiar;

– contravaloare a 12 m.c. beton facturat de SC Cornel S Floor SRL către o altă societate folosită drept paravan pentru mascarea înţelegerii infracţionale, aparţinând unui membru de familie de-al inculaptului;

* uși beci PVC, oblon, raft;

* gard fier.

La aceste cheltuieli se adaugă şi cele privind achiziţionarea unor aparate electrocasnice: (televizor, frigider ş.a), perdele și o canapea.

În schimbul execuției lucrărilor, inculpatul ȚURCANU FLORIN i-a promis lui Bîrsan Vasile Marcel că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul primărilor Avrămeni și Dîngeni, jud. Botoșani, în scopul de  a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri către SC Omniutil SRL și SC Tino Unitrans SRL, administrate de Bîrsan Vasile Marcel, precum și efectuarea cu celeritate a plăților aferente acelor contracte.

În același scop, inculpatul ȚURCANU FLORIN i-a promis lui Bîrsan Vasile Marcel că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze firma SC Cornell s Floor SRL, în asociere cu alte firme sau ca și subcontractant în cadrul unei asocieri, pentru câștigarea licitațiilor publice astfel încât să-i fie atribuite contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local, Consiliul Județean Botoșani având calitatea de autoritate contractantă.

Prin aceeaşi Ordonanţă, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influenţă, prev. de art. 292 Cod penal, rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, modificată și completată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Faţă de inculpatul ŢURCANU FLORIN, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, începând cu data de 22.03.2016.

Celor doi inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă faptele şi încadrările juridice precum şi drepturile şi obligaţiile procesuale, aceştia benficiind de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în cauză.”

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close