LOCAL | Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, ediția a VI-a, la Rogojești

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, având parteneri: Parohia ”Nașterii Maicii Domnului” Rogojești, Filiala Rogojești a Uniunii Ucrainenilor din România și Primăria comunei Rogojești, organizează Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, ediția a VI-a, sâmbătă 6 aprilie 2019, ora 10.00 – secțiunea adulți și duminică, 7 aprilie 2019, ora 10.30 – secțiunea copii.
Meșteșugul încondeierii ouălor este și va rămâne o emblemă reprezentativă a unei forme de manifestare a culturii populare autohtone, interpretările și conotațiile oului – simbol la poporul român, sunt unice și pline de originalitate. Exemplificările sunt sugestive și consemnate de cei mai mari etnografi: Simion Marian Florea si Elena Niculăiță Voronca.
Dincolo de mitul oului și simbolismul său în mitologia popoarelor antice: operă a divinității supreme, succesor al haosului primordial, rezultat al ceremoniilor legate de acele practici de reînviere a timpului și spațiului, imaginea arhetipală a acestuia a fost preluată și de creștinism, devenind substitut al Domnului Iisus Hristos. Împodobirea acestuia sau mai bine-zis încondeierea s-a dezvoltat într-o asemenea măsură în mediul rural încât a ajuns la statul de adevarată artă. În acest sens, se merită pomenită multitudinea de motive decorative care denotă un simț deosebit al armoniei atât în ceea ce privește repartizarea motivelor, cât și varietatea cromatică.
Instituția a reușit prin perseverență să ofere longevitate acestui eveniment, urmărind în primul rând să conserve acest meșteșug prin atragerea în concurs a meșterilor populari consacarați din județul nostru și din alte localități ale țării care au reușit cu succes să susțină prin măiestria lor și cu mult succes celelalte categorii de participanți (copii și adolescenți) doritori să-și însușească această îndeletnicire cu un grad înalt de dificultate.
Deschiderea oficilă va avea loc sâmbăta, 6 aprilie 2019, ora 10.00 la Biserica Ortodoxă din Rogojești.

Sâmbătă, 6 aprilie 2019
Ora 09:45 – Slujba religioasă
Ora 10:00 – Deschiderea oficială a manifestării
Ora 10:15 – Derularea atelierelor de lucru prin concursul meşterilor populari – secţiunea adulţi
Ora 13:00 – Jurizarea
Concert susținut de Grupul coral „Harisma” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” – Dorohoi
Ora 13:30 – Premierea meşterilor populari şi înmânarea diplomelor de participare
Ora 14:00 – Închiderea secțiunii pentru adulți

Duminică, 7 aprilie 2019
Ora 07:30 – Slujba religioasă (Utrenie, Acatist și Sfânta Liturghie)
Ora 10:30 – Derularea atelierelor de lucru prin concursul meșterilor populari- secțiunea copii
Ora 13:00 – Jurizarea
Moment artistic susținut de Grupul „Primăvara” – Rogojești
Ora 13:30 – Premierea meşterilor populari şi înmânarea diplomelor de participare
Ora 14:00 – Expoziție de ouă încondeiate cu vânzare
Ora 16:00 – Închiderea manifestării

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close