LOCAL | Elevii din clasele a XI-a și a XII-a vor primi bani pentru manuale

În premieră pentru sistemul de învăţământ, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor primi bani pentru a-şi cumpăra manuale.

Ministerul Educaţiei a publicat un proiect de hotărâre de guvern prin care elevii de clasa a XI-a şi a XII-a vor putea deconta manuale, însă decontul nu poate depăşi suma maximă de 55 de lei până la data de 15 noiembrie 2015.

Pentru decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare, elevii înmatriculaţi la clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a depun la secretariatul unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală/facturile fiscale din care reies numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit, informaţiile referitoare la manualele achiziţionate – suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz. În cazul în care suma achitată la cumpărarea manualelor este mai mare sau egală cu 55 lei, se va deconta suma de 55 de lei. În cazul în care suma totală achitată la cumpărarea manualelor este mai mică decât 55 lei, se va deconta suma totală precizată în factură/facturi.

Unităţile de învăţământ decontează sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie 2015. Proiectul de HG mai prevede că se decontează numai sumele cheltuite pentru achiziţionarea manualelor şcolare care se regăsesc în lista manualelor aprobate de Ministerul Educaţiei pentru nivelul de clasă la care este înmatriculat elevul.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă, a explicat pentru “Adevărul” că suma de 55 de lei reprezintă cheltuiala pentru trei manuale (3 probe scrise la Bac).

Am ajuns la această înţelegere cu condiţia ca în octombrie-noiembrie, ministerul Educaţiei să dea drumul la licitaţia pentru toate manualele şcolare de la clasele a XI-a şi a XII-a”, a spus Oniţă.

Sumele destinate decontării cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare de către pentru elevii din clasele terminale de liceu se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei.

Banii se transferă din bugetul Ministerului Educaţiei în bugetul inspectoratelor şcolare, în conformitate cu numărul de elevi şcolarizaţi în anul şcolar 2015 – 2016 în ciclul superior al învăţământului liceal de stat, clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a. Mai departe, Inspectoratele şcolare transferă în bugetul unităţilor de învăţământ liceal de stat care şcolarizează elevi din ciclul superior al liceului, sumele corespunzătoare pentru decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare

De asemenea, în nota de fundamentare, Ministerul Educaţiei recunoaşte că în Legea Educaţiei “se prevedea obligaţia statului de a acorda manuale şcolare gratuite doar pentru elevii din învăţământul de stat obligatoriu (până la clasa a X-a inclusiv) şi pentru cei din învăţământul secundar superior (adică ciclul superior al liceului, clasele XI – XII/XIII, precedat, după caz, de anul de completare)care provin din familii dezavantajate socio-economic. (…) Noua lege a educaţiei prevede asigurarea manualelor şcolare gratuite pentru toţi elevii din învăţământul de stat, deci şi pentru cei din ciclul superior al liceului”.   

Sursa: adevarul.ro

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close