LOCAL | E.ON trage un semnal de alarmă asupra riscurilor de electrocutare, arsuri, incendii şi explozii, cauza fiind intervenţiile neautorizate în reţelele de distribuţie a energiei electrice

Risc major de accidente fatale la intervenţiile neautorizate în reţelele de distribuţie a energiei electrice

Intervenţiile persoanelor neautorizate în reţeaua de distribuţie a energiei electrice sau în zona de protecţie pot genera accidente grave;

Anul acesta, în zona de acoperire a E.ON, au avut loc trei incidente soldate cu decesul a două persoane şi rănirea unei alte persoane.

E.ON Distribuţie România trage un semnal de alarmă asupra riscurilor de electrocutare, arsuri, incendii şi explozii pe care le prezintă intervenţiile neavizate şi neautorizate în instalaţiile de distribuţie a energiei electrice.  Aceste intervenţii la liniile aeriene şi cablurile subterane, în tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare au impact direct asupra a persoanelor aflate în vecinătate, dar şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.

Anul acesta au fost consemnate trei incidente grave, fiind înregistrat decesul a două persoane din judeţele Suceava şi Neamţ, precum şi rănirea gravă a unei alte persoane din judeţul Suceava, ca urmare a ignorării  potenţialelor pericole. Principala cauză a acestor trei evenimente tragice a fost intervenţia persoanelor neautorizate în zonele de protecţie a sistemului de distribuţie a energiei aflat sub tensiune.

„Constatăm cu îngrijorare producerea unui număr ridicat de incidente cauzate de ignorarea regulilor de siguranţă în vecinătatea reţelelor de distribuţie a energiei electrice. Multe dintre aceste evenimente nefericite puteau fi evitate, dar din păcate ajungem să vedem efectele tragice ale ignorării unor reguli clare. Trebuie să înţelegem, poate în ceasul al doisprezecelea, că energia electrică este utilă în viaţa cotidiană, dar, în acelaşi timp, are şi un grad sporit de pericol, dacă nu o utilizăm corect şi în siguranţă” a declarat  Simona Ciocan Covaliu, Director General Adjunct E.ON Distribuţie România.

Având în vedere că, în perioada următoare, în multe localităţi se vor monta instalaţii de iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, compania noastră recomandă montarea corpurilor de iluminat doar cu aprobarea primăriilor, de către firme autorizate şi numai cu acordul E.ON Distribuţie România, în vederea asigurării condiţiilor de execuţie în siguranţă a lucrărilor, prin scoatere de sub tensiune a liniilor electrice.

Informaţiile privind regulile de siguranţă venite din partea instituţiilor abilitate trebuie însuşite şi aplicate de consumatori. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de informare, prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Aceste campanii vor continua in scopul creşterii gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă.  Prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România îşi propun să schimbe, în timp, comportamentul cetăţenilor, prin utilizarea corectă a surselor de energie. 

E.ON Distribuţie România recomandă consumatorilor de energie electrică să respecte următoarele reguli de siguranţă:

 • nu executaţi lucrări de construcţii sau săpături, nu înfiinţaţi plantaţii şi nu depozitaţi materiale în vecinătatea reţelelor de distribuţie fără aviz din partea companiei noastre;
 • respectaţi indicaţiile inscripţiilor de avertizare amplasate pe instalaţiile de distribuţie;
 • nu aruncaţi obiecte peste reţelele electrice de distribuţie şi nu interveniţi asupra acestora;
 • nu deterioraţi construcţiile, îngrădirile sau inscripţiile de identificare şi avertizare aferente reţelelor electrice de distribuţie;
 • nu limitaţi şi nu îngrădiţi accesul angajaţilor noştri la instalaţiile de distribuţie prin execuţia unor lucrări în proximitatea acestora;
 • nu interveniţi, nu forţaţi blocajele instalaţiilor electrice;
 • nu atingeţi stâlpii, nici conductoarele (firele), chiar căzute la pământ;
 • nu atingeţi tablourile electrice, firidele sau cutiile de distribuţie;
 • nu vă urcaţi pe stâlpii liniilor electrice aeriene;
 • nu manevraţi obiecte metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene;
 • nu manevraţi unelte de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene;
 • nu încercaţi sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie.

În cazul în care sunt sesizate tablouri electrice, posturi de transformare şi firide neîncuiate sau cu sistemul de închidere deteriorat, stâlpi sau conductoare căzute la pământ, compania noastră adresează rugămintea, ca aceste situaţii să fie semnalate la numărul de telefon 0800 800 929.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close