EvenimentImportant

LOCAL | Duminică, slujbă impresionantă la Biserica Pacea din Botoșani, unde va fi investit noul paroh. Vezi cine este preotul Marian Macuc

Duminică, 7 iulie, după Sfânta Liturghie va avea loc instalarea unui nou preot paroh la Biserica Pacea din Botoșani, cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”. Preotul Marian Macuc va fi investit de către părintele protopop Lucian Leonte, iar slujba se anunță impresionantă. Va fi prezent în mijlocul credincioșilor și părintele arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și dar și preotul Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni. În această parohie părintele are aceeași deviză cu care a pornit la drum în 2008 la parohia Manolești Vale: ”să zidească biserica vie”.

Preotul Mihai Marian Macuc a obținut cea mai mare notă la examenul organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru ocuparea unui post de preot in mediul urban. Ar fi putut opta pentru o parohie în Iași sau în Piatra Neamț, dar a ales să rămână în Botoșani pentru a fi mai aproape de familie și de cei dragi.

Cine este părintele Marian Macuc

 

După ce a absolvit studiile universitare, activând pe toată perioada acestora ca și cântăreț la Catedrala Mitropolitană din Iași, apoi ca și diacon, pe 1 octombrie 2008 a fost numit preot paroh la Manolești Vale.

Credincioșii din Manolești, au fost nevoiți să se ”despartă” de duhovnicul lor, de cel ce le-a fost alături și la bucurii și la necazuri, care i-a încurajat și i-a purtat în brațele mângâietoare ale harului. În Duminica Sfinților români, părintele a săvârșit ultima Sfântă Liturghie nu înainte de a-i întări cu promisiunea că se vor mai revedea și-i va purta pe fiecare dintre ei în rugăciune.
Aici a purtat de grijă pentru pictarea bisericii, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare (inclusiv a unui spațiu de joacă pentru copii), înfrumusețarea și dotarea bisericii cu toate obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe şi pregătirea acesteia pentru sfinţire, ce a avut loc pe data de 8 octombrie 2011, de către I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Un moment marcant în viața parohiei a fost aducerea în anul 2013 a unei copii a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de cancer, de la Muntele Athos, prin donația părinților de la Vatoped și în mod special a părinților de la Schitul Colciu. Această icoană care este o adevărată comoară fără de preț, le va rămâne tot timpul enoriașilor de la Manolești Vale ca mângâiere și sprijin.

La venirea sa în parohie, credincioșii din Manolești ar fi putut fi ușor neîncrezători în tinerețea părintelui, dar tocmai aceasta a fost un atu, pentru că așa a început o misiune care acum, privind retrospectiv, enumeră o sumedenie de realizări. Principala grijă a preotului Marian Macuc, susținut de preoteasa sa, Ana-Maria, a fost să zidească biserica vie.

Părintele împreună cu credincioșii, a creat condiții pentru participarea la slujbele bisericii a mamelor cu copii, fiind numită la un moment dat: ”biserica copiilor” și a desfășurat mai multe activități cu aceștia.

Parohia fiind o comunitate mică, de aproximativ 70 de familii ortodoxe, părintele nu s-a oprit doar aici, ci și-a aplecat atenția si asupra multor familii nevoiașe din jud. Botoșani. I-a ajutat pe tineri să se cunune oferindu-le gratuit inclusiv costumația pentru mire si mireasă, găsindu-le nași, acolo unde era nevoie și mai târziu i-a ajutat să-și boteze pruncii. A trimis copii în tabere gratuite, a dat burse sociale, i-a ajutat pe cei sărmani cu alimente, haine, medicamente, lemne de foc… A mijlocit la construirea de case pentru familii necăjite, racordarea la curent electric a câtorva locuințe, precum și mobilarea și utilarea parțiala a mai multor locuințe. Foarte multe sunt realizările părintelui Marian Macuc în cei 11 ani cât a fost preot paroh la Manolești Vale.

Părintele întodeauna a fost preocupat de activitatea misionară și filantropică, ocupând astfel mai multe funcții în calitate de voluntar. Astfel, din 2009 este Președinte al Asociației Tineretul Ortodox Român, filiala Botoșani în cadrul căreia a organizat mai multe ediții ale Tânărului Botoșânean, ale Pelerinajului Pedestru ”Pe urmele Sfinților Nemțeni” si ”Pe urmele Patriarhului Teoctist”, fiind implicat si-n organizarea ”Taberei de la Nemțișor” și a ITOM-urilor, a organizat mai multe training-uri de formare, conferințe și concerte caritabile. De asemenea, din 2010 este membru fondator și vicepreședinte al Fundației ”Nektarios” din satul Oneaga în cadrul căreia se construiește Așezământul pentru Mame și Copii ” Sfântul Efrem cel Nou”. Din 2011 este Coordonator al cercului pastoral-misionar ”Sfântul Ilie” Ipotești. În perioada 2012-2018 a activat ca și coordonator al Biroului Pro-Vita din cadrul Protopopiatului Botoșani, a sprijinit financiar și material și a salvat de la avort 53 de copii, a organizat împreună cu Protopopiatul Botoșani 5 ediții ale Marșului ”Pentru Viață”. Mai amintim că din 2016 este realizator TV al emisiunii săptămânale ”Credință și Lumină” la Somax TV în cadrul căreia a realizat peste 120 de emisiuni în care a prezentat viața din parohiile și mănăstirile din județul Botoșani. Este coordonatorul activităților cu tinerii din cadrul Protopopiatului Botoșani din 2018.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page