LOCAL | Drogurile au produs, în luna martie, 36 de dosare penale şi 27 de urgenţe medicale

Nu mai puţin de 24 de persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru că au consumat etnobotanice, alcool şi barbiturice. Medicii au avut şi 7 cazuri de tentativă de sinucidere cu abuz de medicamente.

În ultima şedinţă de Colegiu Pefectural, prefectul Dan Nechifor a  prezentat stadiul aplicării la nivel judeţean a prevederilor OP nr. 84/07.03.2016 şi OP nr. 103/29.03.2016 în vederea reducerii cererii şi ofertei de droguri/substanţe noi cu efect psihoactiv -în luna martie 2016.

Emiterea acestor ordine ale prefectului a avut ca scop îmbunătăţirea modului de aplicare la nivel judeţean a legislaţiei naţionale cu privire la reducerea cererii şi ofertei de droguri/substanţe noi cu efect psihoactiv, prin intensificarea activităţilor instituţiilor publice cu responsabilităţi în acest domeniu.” a declarat prefectul care a tras un semnal de alarmă referitor la amploarea acestui fenomen.

Acestea au fost derulate pe parcursul lunii martie 2016, de Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani, în colaborare cu IPJ şi IJJ sub coordonarea directă a DIICOT-Biroul Teritorial Botoşani.

La Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Botoşani au fost înregistrate 36 dosare penale având ca obiect infracţiuni la Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

S-a constatat că pe raza judeţului Botoşani nu există unităţi autorizate care comercializează substanţe cu efect psihoactiv, sens în care instituţia nu are competenţă în organizarea unor activităţi de control.

Pe parcursul lunii martie pe raza municipiului Botoşani au fost constatate 30 infracţiuni cu 30 făptuitori, de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Aceste persoane deţineau substanţe “etnobotanice” sub formă vegetală în vederea consumului.

Poliţia Locală a municipiului Botoşani a intensificat activitatea de patrulare şi control, ocazie cu care a identificat 4 persoane sub influenţa substanţelor cu efect psihoactiv. Oamenii legii au monitorizat zonele în care au fost identificate cele 4 persoane, considerate zone de risc; 

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani a controlat, în perioada 29.03-15.04.2016 au fost controlate 10 unităţi de alimentaţie publică – baruri, de pe raza judeţului Botoşani, după cum urmează: 3 baruri din localitatea Dorobanţi, com. Nicşeni, 1 bar din localitatea Dumeni, com. George Enescu, 6 baruri din municipiul Botoşani. Nu s-au identificat încălcări ale legislaţiei privind utilizarea/comercializarea substanţelor/produselor noi cu efecte psihoactive în unităţile controlate.

În cursul lunii martie a intrat în evidenţele Serviciul de Probaţiune Botoşani un minor căruia instanţa de judecată i-a impus obligaţia să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală, acesta continuând în prezent procesul de consiliere început la CPECA, anterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

Colectarea şi realizarea bazei de date privind urgenţele medicale şi admiterile la tratament24 fişe de urgenţă (9 fişe pentru consum de etnobotanice din care, 4 fişe pentru minori, 7 fişe pentru tentative de sinucidere cu abuz de medicamente şi 3 fişe de admitere la tratament, din care 2 pentru consum alcool şi 1 pentru barbiturice).

 

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close