LocalPolitic

LOCAL | Costel Șoptică: ,,Cer imperios accesul la internet și la echipamente, pe care multe familii nu și le permit”

Nici în al doisprezecelea ceas, conducerea Consiliului Județean Botoșani, prin președintele pesedist Costică Macaleți, nu înțelege că fotoliul pe care îl ocupă înseamnă responsabilitate și muncă în slujba botoșănenilor.

În aceste vremuri critice, când noi, cei care am fost aleși să reprezentăm interesele cetățenilor, trebuie să facem toate eforturile pentru a diminua cât mai mult efectele negative ale pandemiei de coronavirus, ne lovim în continuare de lipsa de reacție și de minimă solidaritate a PSD.

Chiar dacă, la propunerea consilierilor județeni PNL, a fost inițiat proiectul de hotărâre cu privire la alocarea sumei de 5 milioane de lei, din fondul de rezervă a Consiliului Județean Botoșani, pentru achiziționarea de tablete educaționale, repartizate cu titlu gratuit, elevilor dezavantajați, din județul nostru, președintele PSD al Consiliului Județean, alături de consilierii majoritari PSD au găsit de cuviință să nu-l introducă pe ordinea de zi pe motiv că nu sunt bani în fondul de rezervă.

Nu înțelegem pasivitatea cu care conducerea CJ tratează problemele stringente ale oamenilor, mai ales că noi, consilierii județeni PNL am dat soluții cu privire la suplimentarea fondului de rezervă, respectiv cu sume provenite din economiile făcute la toate proiectele propuse și nerealizate de Consiliul Județean în acest an, precum și de la Programul Lapte și Corn, care este suspendat în perioada martie-iunie 2020, la nivelul întregului județ. Totodată, la baza elaborării proiectului de hotărâre a stat Codul administrativ, Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean/2019, valabil pentru anul în curs, Legea educației nr 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și Ordinul MEC nr.4135/21.04.2020, cu Instrucțiunea anexată, referitoare la accesul elevilor la educație și la continuarea procesului de învățare, prin intermediul platformelor și aplicațiilor digitale, în on-line.

De asemenea, o altă anomalie la care suntem nevoiți să asistăm doar pentru PSD deține conducerea Consiliului Județean este aceea că s-a renunțat la acordarea finanțărilor nerambursabile din fondurile proprii ale Consiliului Județean Botoșani, aferente anului in curs, pentru educație, cultură, culte, tineret și sport. Măsura luată este cel puțin, ilegală. Nu numai că s-a omis că funcționăm în baza unor legi și regulamente, însă nu a fost consultată nici “Comisia pentru învățământ, sănătate, familie, muncă și protecție socială, culte, activitati social-culturale, sportive, de tineret și de agrement”, cu atribuții clare. Acum, mai mult ca oricând, organizațiile nonguvernamentale de profil, asociațiile oamenilor de cultură, artiștii independenți, reprezentanții cultelor și ai mass-mediei, cu toții fiind puternic afectați de pandemie și de distanțarea socială, au nevoie disperată de sprijin din partea noastra pentru a-și continua activitatea în aceste domenii, care au fost întotdeauna subfinanțate, dar fără de care, nu se poate trăi într-o țară europeană.

Solicităm președintelui PSD al Consiliului Județean dar și consilierilor județeni majoritar să lase deoparte politica, să lase deoparte interesul propriu, să iasă din starea de indiferență și lipsă de empatie cu botoșănenii și să vină cu sprijin real pentru a susține toate categoriile care, în aceste vremuri dificile, au nevoie de ajutor.

În județul Botoșani există la această dată, în sistemul de învățământ preuniversitar 44.000 de elevi, dintre care aproximativ 3500 sunt în anul terminal, clasa a XII-a sau a XIII-a, pentru care intervenția este tardivă. Însă rămân 40.500 de elevi care sunt nevoiți să continue învățarea de la distanță, unde șomajul și sărăcia sunt evidente, în timp ce infrastructura rutieră, medicală, socială și inclusiv, școlară, sunt extrem de precare.

Având în vedere prețul rezonabil de 500 lei pentru o tabletă educațională (și nu dedicată exclusiv jocurilor), estimarea era ca 10.000 de elevi din sistemul de învățământ botoșănean să fie sprijiniți în învățare, nu doar acum, în timpul suspendării cursurilor, ci și pe viitor, pentru că timpurile moderne în care trăim, cer imperios accesul la internet și la echipamente, pe care multe familii nu și le permit.

 

Departamentul de Comunicare al PNL, prin consilierii județeni PNL

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!