LOCAL | Contrabanda cu ţigări a dezvoltat imaginaţia infractorilor

Potrivit Poliţiei de Frontieră, se mențin în continuare modalitatile de introducere ilegala a țigaretelor în țară prin trecerea peste râul Prut folosind mijloace plutitoare, saci de polietilenă sau unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră. În punctele de trecere tendinţa este de a introduce ţigările in Romania, fie disimulat, ascunse in interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, disimulate pe corp, ascunse în autovehicule ale căror caracteristici tehnice existente din fabricaţie sunt modificate artizanal sau special confecţionate (bara de protectie, roata de rezerva, rezervor, banchete, portiere), urmând a fi distribuite şi comercializate în oraşele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din ţară.

Numărul ţigaretelor descoperite in punctele de trecere folosind aceste metode de introducere diferă de la câteva sute de ţigarete la câteva zeci de mii.

În toate situaţiile când sunt descoperite spaţii special amenajate în care sunt ascunse ţigarete cu scopul de a fi introduse in ţară, mijloacele de transport folosite, sunt confiscate, indiferent de cantitate, in baza H.G. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului Vamal al Romaniei, art.  653 indice 1.

Se constată o creştere a numărului de pachete de ţigări descoperite în anul 2015 (204.085 pachete tigari in valoare de 1.941.862 lei) faţă de anul 2014 (200.097 pachete tigari in valoare de 1.816.500 lei).

Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor.

În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate.

Caz semnificativ: În urma activităților specifice de documentare informativă calificată și monitorizare judiciară efectuate în perioada 2014 – 2015 la nivelul S.T.P.F.Botoșani, privind activitățile infracționale desfășurate de mai multe persoane, cetățeni români, în sfera traficului de țigări, au fost stabilite date și indicii temeinice privind existența și funcționarea unui grup infracțional organizat, care acționa în mod constant, în scopul introducerii ilegale de țigări din R. Ucraina și R.Moldova în România, prin P.T.F.-uri și la frontiera verde.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că în perioada 2014-2015, membrii grupării au traficat cantitatea de 51.450 pachete țigări de proveniență extracomunitară.

În data de 19.06.2015, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botosani au fost efectuate un număr de 24 percheziții domiciliare, din care 14 percheziţii pe raza județului Botoșani, 3 percheziții pe raza județului Iași, o percheziție pe raza municipiului București și 6 percheziții pe raza localității Siret, județul Suceava.

În urma perchezitiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor de către D.I.I.C.O.T.-Biroul Teritorial Botosani:

1.670 pachete țigări diverse mărci cu timbru extracomunitar în valoare de 15.337 lei;

71 litri alcool în valoare de 7.100 lei;

suma de 65.646 lei;

un pistol marca Walther P22;

3 stații radio emisie-recepție cu antena;

20 telefoane mobile;

1 card memory de 8 Gb;

35 sim-uri telefon;

diferite înscrisuri care au legatură cu cauza;

În baza ordonantei procurorului de caz, s-a instituit sechestru asigurator asupra unui număr de 3 ( trei ) autoturisme, respectiv:

1 auto marca Volkswagen Passat în valoare de 53.760 lei;

1 auto marca Land Rover în valoare de 22.400 lei;

1 auto marca Renault în valoare de 8.960 lei.  

În luna august 2015, lucrătorii STPF au pus în aplicare un număr de 8 ordonanțe de sechestru pe bunuri mobile în valoare de circa 35.000 de euro și un teren agricol în suprafață de 9 hectare.

* În data de 08.11.2015, a fost efectuată o percheziție domiciliară la domiciliul unei persoane și la magazinul din incinta domiciliului acestuia. Percheziția domiciliară a fost efectuată de lucrători din cadrul S.T.P.F. Botoșani, fiind descoperită cantitatea de 5.586 pachete țigări marca RITM cu timbru de acciză R.Moldova, în valoare de 50.213 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării și introducerii în camera de corpuri delicte a S.T.P.F. Botoșani.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close