ImportantLocal

LOCAL | Consolidarea relațiilor între comunitățile locale române din stânga și din dreapta Prutului discutată ieri, în Republica Moldova, de preşedintele CJ Botoşani

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Gheorghe Sorescu, a participat în R. Moldova la întâlnirea comună UCRM (Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova) și UNCJR (Uniunea Națională Consiliilor Județene din România)

Întâlnirea a avut loc ieri, 18 noiembrie, la Consiliul Raional Criuleni și a avut ca scop promovarea unor proiecte comune și parteneriate între consiliile raionale/județene din cele două țări. În acest scop s-a inițiat și este în curs de implementare proiectul Parteneriatul – cadru pentru consolidarea relațiilor între comunitățile locale române din stânga și din dreapta Prutului finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

La întâlnire au participat Ambasadorul României în R. Moldova Excelența Sa Domnul Marius Gabriel Lazurca, Viceministrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din R. Moldova, reprezentanți ai Consiliilor Județene din România (Suceava, Iași și Vaslui) și președinți ai Consiliilor Raionale din R. Moldova.

În cadrul evenimentului s-a făcut prezentarea acestui proiect Parteneriatul – cadru pentru consolidarea relațiilor între comunitățile locale române din stânga și din dreapta Prutului, s-a discutat despre istoricul relațiilor dintre autoritățile române și moldovene, prezentarea unor modele de bună practică între autorități din cele două țări, s-au făcut propuneri de inițiative/proiecte comune și s-a insistat pe formarea unui cadru care să faciliteze dezvoltarea relațiilor de colaborare / parteneriate între consiliile județene și raionale. Proiectul mai sus amintit constă practic în instruirea funcționarilor din consiliile raionale cu privire la managementul organizațional și al proiectelor cu finanțare externă. Fondurile guvernamentale ale R. Moldova sunt insuficiente pentru proiectele de dezvoltare așa că acest proiect vine în sprijinul autorităților raionale pentru identificarea și accesarea surselor externe de finanțare. Valoarea totală a proiectului este de 35.000 lei din care 30.000 lei reprezintă finanțare nerambursabilă și se va finaliza anul acesta.

Participanții au concluzionat că aceste întâlniri sunt benefice pentru toate părțile și se are în vedere organizarea unei întâlniri și în România.

sorescu-R Moldova-intalnire (5) sorescu-R Moldova-intalnire (3) sorescu-R Moldova-intalnire (2) sorescu-R Moldova-intalnire (1) sorescu-R Moldova-intalnire (4) sorescu-R Moldova-intalnire

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page