ImportantLocal

LOCAL | Comunicări academice în memoria Luceafărului poeziei românești la Simpozionul Internațional “Eminescu – Carte, Cultură, Civilizație”. FOTO!

Simpozionul Internaţional „Eminescu – Carte, Cultură, Civilizație”, punct de reper în activitatea eminescologilor din România şi nu numai, a reunit astăzi la Botoșani cercetători ai creației eminesciene din țară și din străinătate, care au marcat 126 de ani de la trecerea poetului în Universalitate.

„Este un lucru straniu să percep acest fenomen, de a trece granița pentru a-l comemora pe marele poet și filozof Mihai Eminescu. Este un sentiment de pietate pentru mine, să mă aflu aici în Botoșaniul lui Eminescu, pentru prima dată! Este un sentiment de sublim, în care încerc să identific ce a trăit Emniescu la vremea lui. Este un simbol al culturii românești, al poeziei românești. Nu cred că există verun spațiu în care oamenii să nu fi auzit de Eminescu și poezia sa să nu fie tradusă în limba în care se vorbește în acel spațiu!” a declarat Eugenia Bogatu, prof. Dr. La Universitatea de Stat din Chișinău.

“ Pentru Gruzia și pentru relațiile cultural Georgiano-române, Eminescu este la fel de cunoscut la și poetul Nicoloz Baratașvili. Sunt ultimii doi romantici ai secolului XIX! La ora actuală sunt foarte multe traduceri din opera eminesciană în limba georgiană . a spus astăzi Iraida Krotenko, prof.dr. la Universitatea ”Akaki Tzereteli” din Kutaisi, Georgia.

Comunicările cercetătorilor eminescologi din România și din străinătate sunt publicate anual de Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu” din Botoșani în colecția „Studii eminescologice…”, ajunsă la ediția a 17-a.

 “Astăzi lansăm și volumul al 17-lea al Studiilor Eminescologice…. este o încununare a Simpozionului, pentru că în fiecare an publicăm comunicările prezentate în cadrul Simpozionului în acest volum. Sunt 18 ani de când lucrăm în această cercetare și sperăm să o facem cât mult timp pentru că la ora actual suntem singurii care se ocupă de această cercetare constant și la o înaltă ținută academică. Din an în an tot mai mulți colaboratori din țară și străinătate – o generație tânără vine și își afirmă identitatea, cercetându-l, iubindu-l, repectându-l pe Eminescu! ” a spus Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Județene Mihai Meinescu din Botoșani.

Tot în cadrul simpozionului a fost deschisă expoziția de carte veche, numismatică, filatelie și mărci poștale Eminesciana 2015.

simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (10) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (9) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (8) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (7) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (6) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (5) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (4) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (3) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (2) simpozion-eminescu-carte-biblioteca-viziteu (1)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page