ImportantInfractionalLocal

LOCAL | Cei doi administratori de firme din Botoşani, Ştefan Viorel Dănuţă şi Costel Calistru, au fost arestaţi preventiv

Inspectorul de la Oficiul pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava şi cei doi oameni de afaceri din Botoşani reţinuţi de DNA în dosarul privind suspiciuni de infracţiuni de corupţie în care sunt vizate firme profilate pe activităţi de jocuri de noroc au fost arestaţi preventiv.

Curtea de Apel Suceava a dispus, în noaptea de duminică spre luni, arestarea preventivă a lui Ioan Teodorescu, funcţionar la Oficiul pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, şi a celor doi administratori de firme din Botoşani, Ştefan Viorel Dănuţă şi Costel Calistru, transmite corespondentul mediafax.

Măsura poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Inspectorul de la Oficiul pentru Jocuri de Noroc-Serviciul Teritorial Nord-Est şi cei doi oameni de afaceri din judeţul Botoşani fuseseră reţinuţi de DNA în dosarul privind suspiciuni de infracţiuni de corupţie în care sunt vizate firme profilate pe activităţi de jocuri de noroc.

Ioan Teodorescu este acuzat de luare de mită (11 infracţiuni), trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni), omisiunea sesizării, favorizarea făptuitorului şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Ştefan Viorel Dănuţă este acuzat de dare de mită (2 infracţiuni) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Costel Calistru, de dare de mită în formă continuată (2 infracţiuni), cumpărare de influenţă, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi instigare la dare de mită.

De asemenea, procurorii au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Ionuţ Stărică, subcomisar la Poliţia Judeţeană Botoşani – Serviciul de Investigaţii Criminale, pentru luare de mită în formă continuată, a lui Costică Ţîncu şi Silviu Spiridon, administratori de firme, pentru dare de mită, dar şi a lui Dragoş Constantin Budeanu Pânzariu şi Claudiu Bălăucă, pentru complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită.

Potrivit anchetei procurorilor, inspectorul de la Oficiul pentru Jocuri de Noroc (ONJN)-Serviciul Teritorial Nord-Est a pretins şi a primit sume de bani de la administratorii societăţilor comerciale vizate în acest dosar, direct ori prin persoane interpuse, “iar în acest fel a contribuit în mod direct la crearea unor prejudicii bugetului consolidat al statului prin neîncasarea sumelor datorate de agenţii comerciali sub forma impozitului pe profit, cultivând relaţii bazate pe cointeresare reciprocă cu proprietarii societăţilor specializate în jocuri de noroc” din judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ.

Anchetatorii susţin că, în schimbul unor sume de bani, inspectorul ONJN a sprijinit ilegalităţile comise de proprietarii firmelor, făcând controale ce au avut ca scop înlăturarea firmelor concurente, “fiind create în acest fel condiţiile apariţiei şi consolidării unui monopol pe piaţa jocurilor de noroc, în special în judeţul Botoşani”.

Totodată, inspectorul a promis administratorilor societăţilor pe care îi proteja că va determina funcţionari de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc Bucureşti sau de la alte instituţii cu atribuţii de control în domeniul jocurilor de noroc să nu aplice dispoziţiile legale în domeniu sau să aplice sancţiuni mai blânde, scopul fiind de a favoriza administratorii pentru ca aceştia să îşi poată continua activităţile ilicite, constând în folosirea de aparate de tip “slot machine” fără licenţă sau autorizaţii de exploatare, şi să deţină monopolul pe piaţă, “activităţi care au generat obţinerea de profituri substanţiale pentru aceste societăţi şi care nu erau declarate la stat”.

Mai mult, inspectorul ONJN Suceava îi anunţa pe oamenii de afaceri din Botoşani despre controalele inopinate. Astfel, inspectorul Ioan Teodorescu a pretins şi primit de la oamenii de afaceri şi de la alte persoane sume de bani cuprinse între 100 de lei şi 3.000 de euro, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în timpul unor controale ce aveau ca scop constatarea abaterilor şi aplicarea sancţiunilor impuse de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc. De multe ori, banii au fost pretinşi şi primiţi sub forma unor împrumuturi pe care inspectorul nu le-a mai restituit.

Procurorii susţin că, în 28 iulie 2014, Teodorescu a pretins şi a primit de la administratorul unei firme din Botoşani, Costel Calistru, mai multe sume de bani, susţinând că are influenţă asupra unui coleg al său şi că-l va determina pe acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate în urma unui control făcut la firma omului de afaceri.

DNA Suceava mai arată că, în 25 iunie 2014, Teodorescu i-a furnizat lui Calistru informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicării unor amenzi sau sancţiuni mai severe. Informaţiile respective i-au fost transmise omului de afaceri prin intermediul lui Dragoş Constantin Budeanu Pânzariu, finul omului de afaceri.

Concret, funcţionarul l-a anunţat pe Calistru despre controalele care urmau să aibă loc în judeţul Botoşani.

În urma atenţionărilor primite de la funcţionarul public, omul de afaceri şi-a închis localurile unde avea aparate tip “slot machine” fără licenţă sau fără autorizaţie de exploatare, evitând astfel să fie depistate nereguli şi aplicate sancţiuni.

La aceeaşi dată, prin intermediul lui Calistru, inspectorul ONJN Ioan Teodorescu a transmis aceleaşi informaţii şi lui Costică Ţîncu. Ulterior, urmare a unui control, Calistru i-a sugerat acestuia din urmă că ar fi bine să-i dea o sumă de bani lui Teodorescu, în schimbul neaplicării sancţiunilor contravenţionale care s-ar fi impus ca urmare a constatării neregulilor depistate.

Procurorii mai susţin că, în cursul lunii octombrie 2014, Teodorescu l-a consiliat pe Calistru cu privire la ceea ce ar fi trebuit să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenţionale prevăzute de legislaţia în domeniul jocurilor de noroc.

Consilierea acordată de funcţionar omului de afaceri a avut loc în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu scopul de a acoperi comiterea unei contravenţii constând în omisiunea anunţării Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, în termen de 5 zile, cu privire la achiziţionarea a cinci aparate tip “slot machine” noi.

“Această conduită a funcţionarului public a avut ca urmare vătămarea intereselor legale ale ONJN şi prejudiciera bugetului de stat cu suma de bani prevăzută cu titlu de amendă şi a condus la obţinerea unor foloase necuvenite pentru administratorul Calistru Costel, prin neaplicarea amenzii şi a măsurii confiscării aparatelor nedeclarate”, susţin procurorii.

DNA Suceava mai arată că, în 25 iunie 2014, în urma unui control făcut la unul din spaţiile deţinute de Ştefan Viorel Dănuţă, unde erau folosite aparate de joc tip “slot machine”, inspectorul ONJN Ioan Teodorescu, deşi a constatat săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, nu a sesizat organele de urmărire penală.

De asemenea, cu aceeaşi ocazie, l-a învăţat pe Dănuţă să încheie, în fals, cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile, un contract de închiriere antedatat, astfel încât neregulile constatate să nu mai fie de natură penală, ci contravenţională, ajutor care a avut drept rezultat împiedicarea cercetărilor într-o cauză penală.

Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, Teodorescu şi Dănuţă determinându-l pe Claudiu Bălăucă, în calitate de reprezentant al firmei respective, să încheie contractul, iar pentru acest “ajutor” Dănuţă, prin intermediul lui Bălăucă, i-a remis lui Teodorescu 1.000 de lei.

Procurorii mai arată că, în perioada iunie-decembrie 2014, subcomisarul de poliţie Ionuţ Stărică de la Poliţia Judeţeană Botoşani – Serviciul de Investigaţii Criminale a pretins şi a primit foloase materiale ce nu i se cuvin. Astfel, cu prilejul organizării unui eveniment privat, în 14 iunie 2014, la un local din Botoşani care îi aparţine unui om de afaceri vizat în acest dosar, poliţistul a beneficiat de o reducere la jumătate a comisionului pentru personalul restaurantului, respectiv de la 900 de lei la 450 de lei. De asemenea, poliţistul a primit prin intermediul unui avocat bani, disimulat, cu titlul de onorariu, în baza unui contract formal de colaborare încheiat în anul 2014.

În acest caz, este urmărit penal şi avocatul, de la Baroul Botoşani, pentru complicitate la luare de mită.

În acest caz, sâmbătă au avut loc 71 de percheziţii în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ, din care două la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane. Ulterior, peste o sută de persoane au fost audiate de procurorii DNA Suceava.

Surse judiciare arătau că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada 2014-2015, funcţionari publici de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc – Serviciul Teritorial Nord-Est au desfăşurat activităţi ilicite în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, sprijinind şi protejând firme profilate pe activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, deţinute de oameni de afaceri din Botoşani în cele patru judeţe, aceştia fiind favorizaţi în timpul unor controale, astfel încât să nu fie sancţionaţi.

În urma verificărilor s-a stabilit că firmele respective, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip “slot-machine”, fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, în 404 puncte de lucru.

În cele peste 400 de puncte de lucru, au fost instalate ilegal aproximativ 2.000 de aparate de tip “slot-machine”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page