LOCAL | Ce amendă riscă botoșănenii care nu-și fac asigurarea obligatorie a locuinței

Orice persoană are obligația să își asigure locuința împotriva dezastrelor naturale (polița PAD), conform legislației în vigoare. Mai exact, asigurarea este împotriva cutremurelor de pământ, alunecărilor de teren și inundațiilor. În cazul neasigurării, românii riscă o amendă de până la 500 de lei.

Asigurarea locuinței este obligatorie pentru toți proprietarii de locuințe, conform Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Astfel cum am menționat mai sus, asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale se referă la daunele cauzate de cutremure de pământalunecări de teren și indundații. Sunt acoperite atât daunele produse prin efect direct al dezastrelor naturale la care am făcut referire anterior, cât și cele produse prin efect indirect.

În privința valorii poliței PAD, aceasta variază în funcție de tipul de locuință:

  • pentru construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 20.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 20 de euro;
  • pentru construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată ce poate fi acordată în cazul producerii evenimentului împotriva căruia există asigurare este echivalentul în lei a 10.000 de euro; prima de asigurare, în acest caz, este echivalentul în lei a 10 euro.

Atenție! Asigurarea acoperă doar daunele produse locuințelor, nu și pe cele produse anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurilor din interiorul locuinței.

Contractul de asigurare va fi încheiat cu o societate de asigurare/reasigurare, constituită prin asocierea societăților de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, numită „Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” (PAID). Contractul poate fi încheiat fie direct cu această societate, fie indirect, prin mijlocirea societăților de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.

În cazul în care polița PAD nu este încheiată, proprietarii de locuințe riscă o amendă între 100 și 500 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Tags: